EU-kommisjonen vil ha avgift på plast 

EU-kommisjonen foreslår en ny avgift for å få ned plastforsøplingen i Europa. 

Av

Kommisjonen legger fram en ny plaststrategi neste uke. Der vil en ny plastavgift være ett av forslagene, varsler EUs budsjettkommissær Günther Oettinger.

- Utgangspunktet er at vi produserer og forbruker for mye syntetiske materialer og plast som blir avfall i stedet for å bli resirkulert, sier Oettinger.

Det overordnede målet med avgiften er å redusere den samlede mengden plast som forsøpler miljøet, forklarer han. Spesielt bruken av plastemballasje vil være i søkelyset.

EU-kommisjonen har så langt ikke tatt stilling til om det er produsenter som bør betale avgiften, eller om den skal legges på forbrukerne.

Et annet spørsmål som må avklares, er om enkelte typer plast skal få unntak fra avgiften, for eksempel plastemballasje som er nyttig av hensyn til helse og hygiene.

Oettinger mener også at plastavgiften kan bli en måte å løse EUs pengeproblemer på. EU vil nemlig ha et desperat behov for nye inntekter når Storbritannia forsvinner ut av unionen.

Oettingers forslag er at inntektene fra plastavgiften skal gå rett til EUs felleskasse.

(©NTB)

EUs budsjettkommissær Günther Oettinger (til høyre) ønsker en ny avgift på plast for å få ned forsøplingen. Her er han sammen med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker (i midten) og Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel (til venstre) på en konferanse om EUs neste langtidsbudsjett. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix

ANNONSE

Nyheter fra andre aviser

Jærbladet

Strandbuen

Solabladet

Sandnesposten

Gjesdalbuen

Dalane Tidende

ANNONSE