ANNONSE

Offentlig ansatte protesterte mot Macrons økonomiske politikk

Streiken mot Emmanuel Macrons kutt i offentlig sektor rammet tirsdag både skoler, sykehus og innenlands flytrafikk.

ANNONSE

Streiken arrangeres i protest mot den økonomiske politikken til Frankrikes liberale president. Hele ni fagforbund stilte seg bak streiken, deriblant alle de største forbundene i offentlig sektor. Til sammen representerer de 5,4 millioner ansatte.

- De fjerner alle sosiale sikkerhetsnett som er ment å beskytte de svakeste og arbeiderne, sier Sandrine Amoud, en av lærerne som er i streik i Paris.

Streiken er den fjerde runden med protester mot Macron siden september. Målet er å tvinge Macrons til retrett, men presidenten selv har så langt fremstått som upåvirket.

På bokmesse

Mens tusenvis av franskmenn marsjerte i gatene i byer over hele landet, brukte han selv dagen til et besøk på bokmessen i Frankfurt sammen med Tysklands statsminister Angela Merkel.

Fagbevegelsen er blant annet kritisk til regjeringens beslutning om å la de ansatte bære kostnaden av den første sykedagen. De er også bekymret for Macrons plan om å redusere antall offentlig ansatte med 120.000.

Men selv om kritikken mot Macrons reformer har vært høylytt, er det færre som deltar i disse demonstrasjonene enn i protestene som ble arrangert da hans forgjenger François Hollande satt med makten.

Innstilte fly

Også flygeledere deltar i streiken, som ifølge Air France ville kunne føre til at om lag 25 prosent av alle innenriksflyginger blir innstilt. Alle langdistanseflyginger til og fra Paris er imidlertid ventet å gå som normalt.

Ifølge utdanningsdepartementet er om lag 17 prosent av landets lærere i streik. Flere videregående skoler i Paris var dessuten stengt tirsdag fordi elever blokkerte inngangene i solidaritet med de streikende.

Flere streiker

De siste ukene har det vært flere store demonstrasjoner mot Macrons arbeidslivsreform, som gir arbeidsgivere i privat sektor større mulighet til oppsigelser, midlertidige ansettelser og lokale lønnsforhandlinger. Men de hadde begrenset omfang ettersom de var støttet bare av det venstreorienterte fagforbundet CGT.

Den 19. oktober er det igjen varslet demonstrasjoner og streiker mot arbeidslivsreformen, også da i regi av CGT.

(©NTB)

Leder i det venstreorienterte fagforbundet Force Ouvrière (FO), Jean-Claude Mailly (i midten), demonstrerer i Lyon. Streiken rammet tirsdag mange offentlige virksomheter. Foto: Laurent Cipriani / AP / NTB scanpix

ANNONSE