Nigeriansk trio i OL-bobla: - Større enn en drøm

- Som å stappe et menneske i en søppeltønne og rulle den utfor et fjell. Slik beskriver Ngozi Onwumere sin nye sport. I OL kjører hun bob for Nigeria.

Den nigerianske bremseren forbereder seg til bob i OL. Hun deltar sammen med Akuoma Omeoga (som også er bremser) og føreren Seun Adigun.

Adigun, Onwumere og Omeoga ble mottatt som helter på en tilstelning for dem i storbyen Lagos før vinterlekene i Sør-Korea. Trioen - som alle har nigerianske foreldre, men er oppvokst i USA - blir det første afrikanske laget som stiller til OL-start i bob.

- Dette er større enn en drøm som blir til virkelighet, sier Adigun om eventyret som startet i en hjemmesnekret treslede i en innendørshall i Houston for litt mer enn et år siden.

Jamaica-parallell

Da hadde den nigerianske trioen begrenset erfaring med kalde vintre, snø og is. Enda mindre visste de om bobsporten. De tre har alle en fortid som friidrettsutøvere, men valgte virkelig å ta steget utenfor komfortsonen.

Sammenligningen med Jamaicas boblag som konkurrerte i Calgary-OL i 1988, foreviget i filmen «Cool Runnings», er uunngåelig.

- Å sammenlignes med en gruppe mennesker som fortsatt beundres for sin legendariske prestasjon 30 år senere, er fantastisk. Kan vi påvirke folk på en lignende måte, så har også vi gjort noe spesielt, mener Adigun.

Ingen frykt, bare muligheter

Veien til OL har ikke vært enkel. Onwumere har slitt med en hofteskade, mens Adigun har ødelagt ikke mindre enn tre hjelmer på veien mot Pyeongchang. Men de nigerianske pionerene har ikke gitt seg. De ønsker å spre et budskap.

- Frykten for det ukjente trenger ikke å begrense mulighetene i livet. Frykt er egentlig ingenting annet enn en mulighet til å lære seg noe, sier bobfører Adigun.

- Ingenting er umulig, legger hun til.

Nigerianerne har et tett samhold. I OL kan båndet bli enda sterkere.

- Vi er ikke bare lagkamerater. Vi er som søstre, sier Omeoga til ESPN.

Kvinnenes bobkonkurranse i OL starter 20. februar.

(©NTB)

Akuoma Omeoga, Seun Adigun og Ngozi Onwumere konkurrerer for Nigeria i bob i Pyeongchang-OL. Foto: Under Armour via AP / NTB scanpix

ANNONSE

Nyheter fra andre aviser

Jærbladet

Strandbuen

Solabladet

Sandnesposten

Gjesdalbuen

Dalane Tidende

ANNONSE