Norge valgt inn i Unescos verdensarvkomité

Norge skal de neste fire årene være med i komiteen som vedtar hvilke nye områder som skal føres opp på Unescos verdensarvliste.

Av

14.11.2017 kl 17:26

Tolv nye land, deriblant Norge, er valgt til medlemmer av Unescos verdensarvkomité.

- Dette er en stor begivenhet for oss. Verdensarvkomiteen er en viktig komité i FN-systemet, og verdensarvlisten har stor betydning for å sikre verdens kultur- og naturarv for fremtiden, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

I tillegg til å vedta nye områder på verdensarvlista, har komiteen ansvaret for å overvåke og forvalte områdene som står på verdensarvlisten og vurdere om det er land som trenger råd eller bistand.

- Et stort ansvar

- Det medfører et stort ansvar for Norge å være med i komiteen. Det å komme på verdensarvlisten betyr mye for turisme, verdiskapning og muligheten til å ta vare på de enestående stedene. Dette er natur- og kultursteder som vi vil videreføre i god stand til kommende generasjoner, sier Helgesen.

Norge har i dag åtte områder på verdensarvlisten, og vil ikke fremme nye nominasjoner så lenge Norge er medlem av komiteen.

Norges delegasjon til komiteen skal ledes av riksantikvar Jørn Holme og fagdirektør Berit Lein i Miljødirektoratet.

Ny leder

I forrige uke ble det klart at franske Audrey Azoulay (45) blir ny leder for organisasjonen. Den tidligere franske kulturministeren overtar ledervervet i en vanskelig periode for Unesco.

USA og Israel trakk seg fra organisasjonen i oktober, etter å ha anklaget Unesco for antiisraelske holdninger. I 2011 stanset USA sine pengeoverføringer fordi Den palestinske selvstyremyndigheten fikk bli medlem av organisasjonen.

Samtidig viser en ny rapport at 62 av stedene som står på UNESCOs verdensarvliste, trues av klimaendringene. Tallet har nærmest doblet seg siden 2014. De truede områdene inkluderer korallrev, isbreer og våtmark.

(©NTB)

Klima og miljøminister Vidar Helgesen (H) er fornøyd med at Norge er valgt inn i Unescos verdensarvkomité. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Bryggen i Bergen var det første stedet i Norge som havnet på Unescos verdensarvliste i 1979. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

ANNONSE

Nyheter fra andre aviser

Jærbladet

Strandbuen

Solabladet

Sandnesposten

Gjesdalbuen

Dalane Tidende

ANNONSE