Statsansatte får styrket ytringsfrihet

Regjeringen endrer de etiske retningslinjene for statsansatte og sørger blant annet for å styrke offentlig ansattes ytringsfrihet.

- Det er viktig å ivareta åpenhet og tillit i staten. Derfor har vi gjort to viktige endringer i de etiske retningslinjene for statsansatte, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Revideringene gjelder statsansattes ytringsfrihet og eierskap til og handling med verdipapirer.

Ytringsfriheten kan begrenses av taushetsplikt, og i enkelte tilfeller av en lojalitetsplikt. I retningslinjene presiserer departementet at det bare er ytringer som kan skade virksomhetens saklige og legitime interesser, som vil bryte lojalitetsplikten.

- Vi tydeliggjør at Grunnlovens terskel for å begrense ansattes ytringsfrihet er høy, sier Sanner.

Revideringen av ytringsfriheten til statsansatte skjer som følge av en anbefaling fra Sivilombudsmannen.

I de reviderte etiske retningslinjene omtales nå ulike grunnlag som kan begrunne opplysningsplikt om og begrensninger i den enkelte ansattes adgang til å eie og handle med verdipapirer. Utgangspunktet, og den klare hovedregel, er imidlertid at statsansatte har frihet til å organisere sin egen økonomi uten arbeidsgivers innblanding.

Det understrekes imidlertid at i unntakstilfeller vil likevel den enkeltes aktivitet kunne gå på bekostning av viktige offentlige hensyn.

(©NTB)

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

ANNONSE

Nyheter fra andre aviser

Jærbladet

Strandbuen

Solabladet

Sandnesposten

Gjesdalbuen

Dalane Tidende

ANNONSE