Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Thime-out: Strikkehjelp!

Thime-out: Strikkehjelp!

Denne Thime-out fortalte alt han ikke vet og kan om håbdarbeid – fortrinnsvis strikking – foran 110 kvinner på Grand Hotell i Flekkefjord lørdag. Foto: BJØRG VERÅS LARSENKJØP BILDE

Sommeren 2008 begynte jeg på det som skulle bli en lue. Strikkepinnene har ikke gått flittig etter det, og selv med kjærkommen strikkehjelp fra erfarne strikkere, ser det fortsatt ut til at det bare blir et pannebånd!

Skrevet av:

Oppdatert:
14.02.2015 kl 15:40

Men det har ikke stått på velvillig hjelp. I løpet av de seneste ukene har strikketøyet mitt vært med på Civitan-møte i Flekkefjord og strikkedag på Grand Hotell i samme by.

Og det er virkelig fremgang å spore – takket være alle andre enn meg. Jeg har gitt opp strikkingens kunst, og tar sikte på at noen inviterer meg enda en gang – slik at lua forhåpentlig kan bli ferdig i løpet av et års tid.

Røykeslutt
Sommeren 2008 syslet jeg med tanken om å slutte med røyk. Det ble med tanken, som i utgangspunktet var svært god. Uansett: Sirdal Husflidslag tok meg på ordet kort tid etter den annonserte røykeslutten, og inviterte meg på strikkekveld i biblioteket på Tonstad.

Det halvferdige produktet og strikkepinnene jeg kom hjem med, har siden ligget veldig trygt og urørt på kontoret. Jeg ser det hver dag, og tenker at det i grunnen er dumt at det aldri blir ferdig. Det kan jo være at jeg får bruk for en lue eller pannebånd én gang.

Da jeg skulle holde et innlegg om ymse ting på Civitan i Flekkefjord for noen uker siden, tok jeg strikketøyet med. Jeg sendte det rundt bordet – og i løpet av de 15-20 minuttene jeg pratet om løst og fast, alt og ingenting – og antakelig også om strikking – økte «brukskunsten» i omfang. Pinnene gikk i ett, og jeg var godt fornøyd da jeg gikk hjem med en utmerket flaske rødvin.

Strikkedag
110 damer var samlet på Grand Hotell i Flekkefjord sist lørdag. Det var invitert til strikkedag. Jeg var bedt om å holde et lite sluttinnlegg – antakelig fordi jeg noen ganger har sleivet altfor mye i denne spalten om mine håndarbeidserfaringer.

Da jeg satt på gangen og ventet på at lotteriet nærmet seg slutten, kikket jeg inn i salen. «Spøte-kjerringene» strikket, heklet og sydde nærmest i blinde. Rette pinner, flettepinner, strømpepinner, rundpinner – you name it! De la opp i det vide og det brede. De la antakelig også ned, strikket frem og tilbake.

Selv forstår jeg ikke hvordan det går an å strikke med mer enn én farge. Da jeg i sin tid skulle koble rødt sammen med svart, gikk det i ball. Det er antakelig derfor håndarbeidet mitt er blitt liggende på vent...

For damer
Fingerhekling er for øvrig ikke enklere. Det prøvde vi på skolen, men jeg fant aldri ut at det faktisk var mulig å fingerhekle mer enn én lang remse.

Håndarbeid er for damer. Jeg tror vi slår det fast her og nå. Jeg ser jo at det er enkelte menn som utøver kunsten der ingen skulle tru at nokon kunne bu ... Men noe må de jo holde på med. Geitene kan jo ikke melkes 24 timer i døgnet.

Apropos menn og strikking:
Fotballdommere strikker!

Da min gode far var i live, dømte han fotballkamper. Første gang jeg så en mann strikke, var på Sandnes stadion – i en fotballgarderobe. Det må ha vært tidlig på 1970-tallet.

Det var linjedommeren som var tidlig ute. Han var fra Vigrestad. Kånå hans skulle noen ærend til byen. Dét sto han over, men ettersom han alltid hadde strikketøyet med seg – var han tidlig ute til kamp denne dagen, slik at han fikk strikket fire-fem par raggsokker før kampstart.

Til jul?
Hvis jeg ikke husker feil, noe jeg antakelig gjør – brukte han også et hjemmestrikket linjedommerflagg på kampen ...

Mannen har lagt opp mange ganger. Om han dømmer fortsatt, er jeg jammen ikke sikker på. Han nærmer seg 80 – og er nok i det minste godt i gang med påskepynten.

Selv blir jeg fornøyd hvis jeg blir ferdig med mitt lille strikkeprosjekt til jul. Jeg innser at det er ambisiøst – men kanskje noen vil hjelpe meg – igjen?

Garnet har jo gått ut på dato!

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!