Tusk langer ut mot «lunefull» Trump

EU-president Donald Tusk går hardt ut mot navnebroren Donald Trump og den amerikanske presidentens «lunefulle selvsikkerhet».

Av

- Med slike venner, hvem trenger vel fiender, sier Tusk, som sammen med de andre EU-lederne er samlet til toppmøte i Sofia i Bulgaria.

- Foruten tradisjonelle politiske utfordringer, som Kinas framvekst og Russlands aggressive holdning, står vi i dag overfor et nytt fenomen: Den lunefulle selvsikkerheten til den amerikanske administrasjonen, sier Tusk.

EU-landen bør imidlertid være takknemlige overfor Trump, fortsetter han.

- Takket være ham, har vi ikke lenger noen illusjoner, sier Tusk.

Beskytte båndene

- Til tross for dagens stemning må Europa gjøre alt i sin makt for å beskytte de transatlantiske båndene, understreker Tusk.

EU har tatt kraftig avstand fra Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og åpne amerikansk ambassade i byen, og det er også ventet at toppmøtet i Sofia vil understreke viktigheten av å slå ring om atomavtalen med Iran, en avtale USA nylig trakk seg fra.

Europeisk front

- Det trengs en felles europeisk front for å beskytte avtalen, sier Tusk.

Han viser til at europeiske selskaper som har virksomhet i Iran, eller som driver handel med landet, nå risikerer amerikanske straffetiltak.

EU har fått et midlertidig unntak fra Trumps beslutning om å innføre høy toll på stål og aluminium, og forhandlinger om en avtale pågår.

- Det er helt absurd å hevde at EU kan utgjøre en trussel mot USA, sier Tusk, med henvisning til at Trump pekte på USAs nasjonale sikkerhet da han innførte tollen.

(©NTB)

EU-president Donald Tusk langer ut mot USAs president Donald Trump og kaller ham lunefull. Foto: AP / NTB scanpix

ANNONSE

Nyheter fra andre aviser

Jærbladet

Strandbuen

Solabladet

Sandnesposten

Gjesdalbuen

Dalane Tidende

ANNONSE