Fem brannofre funnet i utbrente biler i California

Mens skogbrannene i California sprer seg i voldsom fart, finnes det ennå ingen oversikt over antall døde. Fredag ble fem personer funnet døde i utbrente biler.

Over 157.000 mennesker er blitt tvunget til å forlate hjemmene sine som følge av skogbranner både sør og nord i California.

Spesielt den nordlige delen av delstaten er hardt rammet. Der hadde brannen som torsdag nærmest utslettet byen Paradise, spredt seg til et fire ganger så stort område fredag.

Årsaken til den raske spredningen er kraftig vind og tørt landskap.

Ifølge myndighetene kom brannfolkene aldri igang med noe slukkingsarbeid torsdag. De hadde mer enn nok å gjøre med å redde folk fra flammene.

- Det har egentlig ikke vært noen brannslukking. Disse brannfolkene var i redningsmodus i hele går, sier Scott McLean fra Californias departement for skog og brannvern.

Dramatisk flukt

Torsdag måtte innbyggerne i byen Paradise flykte i all hast mens ilden spredte seg i høy hastighet. Flere forteller at de ble tvunget til å forlate bilene i veikanten og løpe for livet med barn og kjæledyr i armene etter at de ble stående bom fast i kø ut av byen.

Fredag ble fem mennesker funnet døde i utbrente biler. Alle ble ifølge sheriffens kontor funnet i samme område av byen.

Paradise har 27.000 innbyggere, og myndighetene anslår at flere tusen bygninger er blitt flammenes rov.

Hvor mange som er omkommet i skogbrannene, er foreløpig uvisst, opplyste lederen for guvernørens beredskapskontor, Mark Ghilarducci, på en pressekonferanse fredag.

Blant stedene som er evakuert, er hele Paradise, byen Chico med 90.000 innbyggere og store deler av Malibu, like ved Los Angeles i Sør-California.

Aske i San Fransisco

Nesten 30 mil sørvest for Paradise ligger millionbyen San Francisco, der luften nå er full av sotpartikler og røyklukten sterk. Både barn og eldre anbefales å holde seg innendørs, og mange innbyggere tyr til munnbind når de skal ut.

Flere innbyggere fra Paradise satt fredag i taushet utenfor en kirke i Chico, der de søkte tilflukt dagen før.

Mens asken daler ned og himmelen er mørk av sot, minnes de den dramatiske flukten kvelden før. Mange opplevde at flammene var så nær at de kunne kjenne varmen inne i bilene idet de ble fanget i trafikkø fordi alle forsøkte å forlate byen nesten samtidig.

Bekymringen er også stor for venner og slektninger som de ikke har hørt noe fra, spesielt for eldre som kan ha fått store problemer med å forlate byen.

- Vegg med flammer

- Vi var omgitt av flammer, vi kjørte gjennom ild på begge sider av veien, sier politimannen Mark Bass

Etter å ha evakuert familien sin, dro han tilbake for å redde ut flere funksjonshemmede innbyggere. Han hjalp blant annet en mann som forsøkte å bære sin sengeliggende kone i trygghet.

- Det var bare en vegg med flammer på begge sider av oss, og vi kunne knapt se veien foran oss, sier Bass.

(©NTB)

Brannmannskaper kjemper mot flammene i Paradise i California. Foto: Noah Berger / AP / NTB scanpix

Innbyggerne i San Francisco har tatt på seg munnbind for å beskytte seg mot røyken som innhyller byen på grunn av skogbrannene. Foto: Eric Risberg / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...