50 innovasjonsmillioner til Nordland

Nordland fylkeskommune vant regjeringens konkurranse «Smartere transport i Norge» og fikk 50 millioner kroner til å effektivisere transporten i Bodø.

- Først og fremst er dette veldig gledelig. Jeg vil rett og slett gratulere innbyggerne i Nordland og Bodø, sa fylkesråd for samferdsel Svein Eggesvik (Sp) etter prisutdelingen på NHOs hovedkontor på Majorstua i Oslo.

Nordlands bidrag har som mål å redusere klimautslipp, endre reisevaner og effektivisere transporten i Bodø. Dette gjennom et omfattende prosjekt som blant annet innebærer testing av førerløse busser, nye betalingsløsninger for bussene og nye måter å skilte på.

Fylkeskommunen lanserer også en app som oppmuntrer folk til å velge miljøvennlig.

- Du får miljøpoeng. Om du bruker mye buss, får du poeng på det som du kan bruke på andre tjenester. Samtidig må tjenestene våre være så enkle at de fungerer, sier Eggesvik om prosjektet til NTB.

Skryt fra Solvik-Olsen

I tillegg premierte samferdselsdepartementet ved minister Ketil Solvik-Olsen (Frp) fire andre prosjekter i forbindelse med konkurransen. Oslo og Akershus, Rogaland, Møre og Romsdal og Hordaland vant 12,5 millioner hver.

Disse skal, i likhet med Nordlands premie, brukes over en periode på seks år.

Da NTB snakket med Solvik-Olsen, understrekte han at det var mange gode prosjekter blant de 12 som ble presentert. Likevel pekte Nordlands seg ut.

- Jeg synes det er veldig spennende. De har gjort en skikkelig jobb med å skape et veldig helhetlig prosjekt, sier samferdselsministeren.

Visjonært prosjekt

Solvik-Olsen mener at Nordland fylkeskommunes bidrag passet godt med den ånden regjeringen forsøkte å oppmuntre til da de igangsatte «Smartere transport i Norge».

Ministeren var særlig begeistret for at Nordlands prosjekt utnytter mulighetene som følger med den nye lufthavnen i Bodø. Den skal stå klar i 2025.

- De har ikke bare tenkt at de bygger videre på den byen de har. De har sett muligheten for å bygge digital infrastruktur fra bånn og tenke nye løsninger. Det gjør at de er ganske visjonære og tar litt risiko, sier Ketil Solvik-Olsen.

NHO vil ha enda mer kreativitet

Konkurransen ble opprinnelig lansert i november. Den hadde som målsetting å motivere Norges fylkeskommuner til å skape transportløsninger bygget på ny og grønn teknologi.

Vinneren ble plukket ut av en jury ledet av NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

- De hadde mange spennende nye tanker, og et
prosjekt med sterk brukerinvolvering og insentiver til å få folk til å endre
atferd, sier Skogen Lund om vinneren.
Hun er svært positivt innstilt til regjeringens prosjekt, og mener at det motiverer til mer kreativ tenkning i fylkeskommunene.

- Jeg tror at det er morsomt for aktørene å få levere et slikt anbud, og stimulere til kreativitet. Det vi kanskje så var at det kunne vært enda mer av det, sier Skogen Lund.

- Dette er fylkeskommuner som er vant til å operere i veldig fastsatte rammer, så om noe tenker jeg at dette er første steg mot å stimulere til enda mer tenkning utenfor boksen, legger NHO-sjefen til.

(©NTB)Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (helt t.h.) og administrerende direktør i NHO Kristin Skogen Lund (helt t.v.) premierer de beste bidragene i konkurransen om «Smartere transport i Norge». Vinnerne er, fra v.: Marianne Bahr Simonsen (Bodø kommune), Siri Vasshaug (Nordland fylkeskommune) og Svein Eggesvik (Nordland fylkeskommune). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...