78 millioners strandkantdeponi

Mangt er skrevet og ment om dette miljøtiltaket som skulle kompensere for den dårlige samvittigheten etter uregelmessighetene fra den historiske garve...

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Mangt er skrevet og ment om dette miljøtiltaket som skulle kompensere for den dårlige samvittigheten etter uregelmessighetene fra den historiske garveri virksomheten i distriktet. Realismen i prosjektet og gjennomføringen synes nå å strande der på havbunnen i fjorden.

Vanskelighetsgraden og risikoen i denne gjennomføringen står ikke i forhold til gevinsten i miljøregnskapet for regionen og kloden vår. Men, det er da enklere og lettere miljøsynder tilgjengelig for opprydding på fast grunn i distriktet vårt og som vil gi god uttelling på miljø regnskapet.

På Loga, like sør for Aarenesbakken i «dumpa» mellom gamle E39 og jernbanelinja, ble det for omtrent 50 år siden anlagt en privat fylling for miljøfarlig avfall fra avviklingen av garveri og lærfabrikk virksomheten på Drangeid og Dalens garveri. Over flere år ble det dumpet tusenvis av lastebillass der uten å ta hensyn til miljørisikoen med dette tiltaket, men med økonomisk gevinst både for eier av grunnen og garverivirksomheten. I ettertid viser det seg at miljøregningen nå kommer via Grisefjorden til Tjørsvågstrand.

Sammenlignet med 78 millioners sjøkantdeponiet i Tjørsvågstrand og dette etterlatenskapen på Loga kan man ta lærdom av dette i form av «det er bedre føre var enn etter snar». Etter 50 år kan man nå konstatere at det private deponiet på Loga har utviklet seg til en gedigen eksplosiv gassbombe og alle giftstoffene fra avfallet har nedbøren over tid sørget for at er rent ut i Grisefjorden.

Flekkefjord kommune og rådmannen spesielt bes ta en nærmere sjekk på dette deponiet og vurdere sterkt å rette opp skaden før «den store smellen kommer». Et par lastebiler og hjullastere vil gjøre jobben enkel og kostnadsrammen en brøkdel av prosjektet i Tjørsvågstrand. Miljøgevinsten vil være betydelig og skadeomfanget tatt vare på.

Jacob Loga

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...