Aktiv dødshjelp er aldri løsningen

Foto: Sigurdsøn, BjørnKJØP BILDE

I en fersk undersøkelse utført av Ipsos MMI for Dagbladet oppgir tre av fire nordmenn at de er positive til legalisering av aktiv dødshjelp. Tallene b...

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 06.03.2019 kl 08:34

I en fersk undersøkelse utført av Ipsos MMI for Dagbladet oppgir tre av fire nordmenn at de er positive til legalisering av aktiv dødshjelp. Tallene bekymrer meg, og de viser at menneskeverdet på flere områder er under økende press i dagens Norge.

Misforstå meg ikke; jeg lar meg også berøre av alle de sterke historiene om personer som desperat ønsker å avslutte livet sitt. Og jeg betviler på ingen måte at enkelte personer oppriktig ønsker å dø, enten det er som følge av sterke smerter eller livstrøtthet.

Men betyr det at vi skal redusere debatten om aktiv dødshjelp til en debatt om enkeltmennesker? Nei, for aktiv dødshjelp handler om mye mer enn som så.

Sterke forkjempere for retten til å bestemme over sin egen død argumenterer gjerne med at det handler om verdighet. At det handler om å gi en liten gruppe mennesker muligheten til å unnslippe stor lidelse. Og at strenge reguleringer er en god grunn til at vi i det minste bør åpne for at lidelsene til disse enkeltmenneskene kan ta slutt.

Problemet med en slik argumentasjon er at den er selvmotsigende. For det kan ganske enkelt umulig finnes en rettferdig, logisk og etisk måte å avgrense retten til aktiv dødshjelp på. Hvis det innføres, vil stadig nye enkeltsaker frembringe sympati og presse myndighetene til å utvide de gjeldende kriteriene. Bare se til Nederland; her kan til og med barn nede i 12-årsalderen få innvilget dødshjelp, og psykiske lidelser er dessuten en god nok grunn i mange tilfeller.

Dersom aktiv dødshjelp tillates, vil det normaliseres. Og når det normaliseres, vil stadig nye barrierer brytes. Barrierer som kan gjøre at friske mennesker med mange år igjen å leve velger å avslutte det mest verdifulle her på jord, nemlig livet.

Undersøkelser fra land hvor aktiv dødshjelp er lovlig viser dessuten at det som oftest ikke er selve smertene som er den største frykten for dem som velger å ta sitt eget liv, men frykten for å dø alene. Ingen vil være en byrde for våre nærmeste eller samfunnet, og ingen mennesker er skapt for å leve alene.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at mellom 4000 og 6000 nordmenn hvert år forsøker å ta livet sitt. Hvis aktiv dødshjelp blir tillatt i Norge, hvem skal da kunne bestemme om du er syk nok til å få lov til å ta ditt eget liv? Mange av disse trenger åpenbart hjelp og behandling i helsevesenet, men det vil uten tvil være mange som har det de selv mener er gode grunner til å dø.

Ved å tillate aktiv dødshjelp plasseres mange sårbare mennesker i en umulig situasjon. Og vi setter opp vilkår for hva som er et menneskeliv verdt å leve. Det er ikke uverdig å være avhengig av omsorg og hjelp. Hvis det var tilfellet, ville ingen av oss nådd det stadiet der vi klarte å stå på to bein.

Aktiv dødshjelp er en permanent løsning på et midlertidig problem, nemlig hvordan vi som samfunn på en bedre måte kan ta vare på sårbare medmennesker som er inne i livets siste fase. La oss heller møte disse menneskene med omsorg og varme. Det er ikke et spørsmål om kroner og øre. Det er rett og slett en av de viktigste oppgavene til et samfunn som bryr seg om innbyggerne sine.

Vi har sviktet som samfunn hvis døden er den eneste løsningen på sykdommer og lidelser. Aktiv dødshjelp er aldri løsningen, og bør derfor aldri bli tillatt i Norge.

Jonas Andersen Sayed,

fylkesleder i Rogaland KrFU

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...