Ambulansesjåfør orker ikke mer

UTSLITT: Ambulansesjåfør Alvik Svindland har møtt veggen etter flere hundre tulleutrykninger til en adresse i Lund. Han orker ikke mer og er sykemeldt. Foto: Kristen Munksgaard

Ambulansesjåfør Alvik Svindland ble mandag sykemeldt på grunn av seneste årenes arbeidssituasjon. Han hadde da vært på vakt gjennom hele helgen.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 14.11.2018 kl 10:08

Misbruk av nødsentralen AMK, ambulansetjenestene og legevakten fortsetter på tredje året!

For Alvik Svindland handler dette om evnen - eller snarere manglende evne til å løse et pågående problem.

Orker ikke

- Jeg orker rett og slett ikke mer og er undrende til at ledelsen ikke griper mer fatt i en uholdbar arbeidssituasjon for meg og mine kolleger, forklarer Alvik Svindland.

Allerede i 2016 hadde ambulansene fra Flekkefjord og Sirdal flere hundre unødvendige utrykninger til Lund på grunn av en person som stadig ringer AMK-sentralen. I sykehusets brev til fylkesmannen og Statens helsetilsyn sommeren 2016 var sykehuset klar på at dette påvirker beredskapen.

I helgen har folk i Lund registrert mellom 15 og 20 utrykninger til samme adresse.

Beredskap

«For ambulansetjenesten påvirker dette både beredskapen og ikke minst fører dette til en betydelig ekstrakostnad knyttet til denne ene pasienten. Vårt anliggende er at denne pasienten skal få et opplegg som er tilpasset pasientens situasjon og at en unngår ambulansebruk langt over det som viser seg å være reelle behov» påpekte sykehuset.

Nå går det på helsen løs også for personellet som opererer ambulansene. Mandag ble Svindland sykemeldt på ubestemt tid, fordi de ansvarlige for ambulansetjenesten ikke klarer å løse et alvorlig problem som nærmest har intensivert seg det seneste året.

Slitsomt

- Det er frustrerende og psykisk slitsomt å arbeide i en bedrift der jeg føler at det ikke tas nok tak i problemer som har vart i flere år, sier Alvik Svindland.

Han kan ikke uttale seg om enkeltsaker og pasienter, men den manglende mulighet til å løse utfordringer i arbeidssituasjonen.

Agder har vært i kontakt med annet helsepersonell som ikke vil uttale seg offentlig. De kan fortelle om stor frustrasjon over at ambulansene må rykke ut flere ti-talls ganger i løpet av en helg til det som viser seg å være tulleoppringing.

Felles ansvar

- De ulike aktører som yter helsetjenester til denne pasienten har et felles ansvar for å finne ulike tiltak som kan hjelpe pasienten og minke behovet for å tilkalle ambulansetjenesten. Fylkesmannen oppfordrer derfor Lund kommune, Sirdal kommune, legevakten i Flekkefjord og klinikk for prehospitale tjenester (PTSS) ved Sørlandet sykehus HF å finne sammen for å drøfte hvilke muligheter som finnes, påpekte fylkeslege Anne-Sofie D. Syvertsen i Vest-Agder i fjor høst.

Men intet har skjedd og de mange utrykningene fortsetter.

- Jeg kan ikke være en del av et opplegg som svekker beredskapen - og det er ledelsens ansvar, påpeker Alvik Svindland.

Han sier han har fått støtte både av kolleger i ambulansetjenesten, leger og annet helsepersonell som anser situasjonen som svært alvorlig.

Misbruk

Også Flekkefjord legevakt beskrev i begynnelsen av 2018 problemet med misbruk av nødsentralen AMK, ambulansetjenestene og legevakten og bekymring for at dette påvirket beredskapen. Tidligere denne uken skal det ha vært et fagforeningsmøte på sykehuset der situasjonen ble drøftet.Helsedirektoratet svarte Agder i mars 2018 at det er fylkeslegen og helsetilsynet som må ordne opp i unødvendige utrykninger.

Men så langt har det ikke skjedd.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...