Arbeidstilsynet: Arbeidsulykker i jordbruket 2018

Mange ulykker som skjer når arbeidstakerne bruker traktor eller andre landbruksmaskiner, anleggsmaskiner og løfteutstyr. Foto: Arkiv/ illustrasjonsfoto

I 2018 mistet fem personer livet i arbeidsulykker i jordbruket, viser Arbeidstilsynets statistikk.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Alle ulykkene skjedde i forbindelse med bruk av kjøretøy eller annet arbeidsutstyr. Tre av de omkomne var over 67 år, og alle var menn. Jordbrukssektoren er den næringa der flest omkommer på jobb, sett i forhold til antall sysselsatte.
– Gården er en farlig arbeidsplass, og vi har for mange stygge ulykker i landbruket, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad. – Det er derfor viktig å fortsette det gode arbeidet som blir gjort i hele landbruksnæringa for å redusere antallet ulykker, sier Bollestad.

12000 bønder har besvart spørreundersøkelse

Trygge arbeidsplasser i landbruket krever et kontinuerlig HMS-arbeid, og gode tiltak som ivaretar sikkerheten. Matmerk har, sammen med Norsk Landbruksrådgiving, Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Landbrukets brannvernkomité, forsikringsbransjen og varemottakere denne vinteren sendt ut en spørreundersøkelse til alle landets bønder, om ulykker i landbruket. Undersøkelsen er besvart av i overkant 12 000 bønder og vil legge grunnlag for mål og tiltak for det videre arbeidet med ulykkesforebygging i landbrukssektoren.

HMS er en del av Kvalitetssystemet i landbruket (KSL)

Gjennom Kvalitetssystemet i landbruket (KSL), som forvaltes av Matmerk, blir det satt krav til hvordan produksjonen på gården skal gjennomføres og hva som skal dokumenteres. Dette omfatter også krav til HMS og arbeidsmiljø. KSL er et viktig verktøy for å gjøre bonden bevisst på HMS-arbeid og å gjennomføre tiltak som forebygger ulykker på egen gård. I KSL-standarden er det en egen standard for HMS, der bonden gjennomgår minst en årlig egenrevisjon for å sikre HMS på gården gjennom aktuelle tiltak for seg selv og alle involverte på gården. I den årlige egenrevisjonen i KSL skal også eventuelle ulykker registreres i en egen anonymisert survey.

Nasjonalt samarbeidsforum for HMS i landbruket

Arbeidet med å redusere ulykker er et viktig tema som blir diskutert i Nasjonalt samarbeidsforum for HMS i landbruket. Forumet, som ledes av landbruks- og matministeren, møtes årlig og diskuterer problemstillinger innen HMS i landbruket. Forumet består av Arbeidstilsynet, Mattilsynet, Matmerk, Gjensidige, Landbruksdirektoratet, Landbrukets brannvernkomité, Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norske Landbrukstenester og Norsk Landbruksrådgiving.

29 mennesker omkom i det landbaserte arbeidslivet i Norge i 2018, i 29 ulykker. Det viser foreløpige tall fra Arbeidstilsynet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...