Ber om 15,7 mill. til spillvarme-anlegg

VARMEVEKSLER OG RØR: Spørsmålet kommunestyret i Sirdal må ta stilling til er om kommunen skal betale anleggsbidraget, slik at likeretteranlegget på Ertsmyra kan levere varme til Norsk Ørret sitt settefiskanlegg (grønn farge) når likeretteranlegget settes i drift i slutten av 2020. Foto: Sirdal kommune

Rådmannen ber om at Sirdal kommune går inn med 15,7 millioner kroner for å tilrettelegge for å utnytte spillvarme fra Ertsmyra.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Politikerne i Sirdal fikk i går lagt frem rådmannens klare anbefaling om å benytte seg av opsjonen for å koble på utstyr slik at det blir mulig å levere varme fra likeretteranlegget allerede fra slutten av 2020.

- Alternativt risikerer vi økte kostnader, og usikkerhet knyttet tidspunkt for varmeuttak, påpekte rådmann Inge H. Stangeland i formannskapet i går. Saken skal opp til endelig behandling i kommunestyret i Sirdal 13. desember.

Stille garanti

Rådmannen legger vekt på at Norsk Ørret allerede har foretatt betydelige investeringer for å legge til rette for utnyttelse av spillvarmen.Forslaget til vedtak som kommunestyret må ta stilling til er at «Sirdal kommune ber Statnett benytte opsjonen fra ABB, slik at anlegget blir tilrettelagt for å levere spillvarme og at kommunen stiller garanti for anleggsbidraget på 13,6 millioner, og på 2,1 millioner for fremføring av fjernvarmerør fra varmeveksler til NØ sin mikrotunell. Sirdal kommune søker ENOVA tilskudd til denne infrastrukturen.»

Tilrettelagt

Statnett har tilrettelagt transformatorene i likeretteranlegget på Ertsmyra for uttak av spillvarme. For at det skal være mulig å ta ut varme fra anlegget, må det også installeres varmevekslere med tilhørende utstyr. Olje- og energidepartementet (OED) har bestemt at disse kostnadene (anleggsbidraget) må dekkes av de som skal bruke varmen. Anleggsbidraget er på 1.425.000 EURO, som med dagens kurs tilsvarer omlag 13,6 millioner kroner. I tillegg kommer kostnader på omlag 2 millioner for siste del av rørtraseen fra Norsk Ørret (NØ) og Statnett sin mikrotunell frem til tomten for kommunens/ fjernvarmeselskapets varmeveksler.

Samarbeid

Norsk Ørret fikk i vår tildelt rettigheter til deler av spillvarmen fra anlegget. Norsk Ørret har samarbeidet med Statnett om fremføring av fjernvarmerør fra Ertsmyra og opp til et fremtidig settefiskanlegg på Tonstadtippen. Dette prosjektet hadde et kostnadsestimat på 7,2 millioner kroner, og gir muligheter for fremføring av spillvarme for Norsk Ørret, brannvann til Statnetts anlegg og til et fremtidig næringsområde på Ertsmyra.Et settefiskanlegg på Tonstadtippen skal ta vann fra Sira-Kvina kraftselskap sin tunell og spillvarme fra likeretteranlegget. Anlegget skal etter planen kunne produsere én million settefisk til Norsk Ørret sine anlegg, og vil være en viktig for videre vekst og utvikling av virksomheten i Sirdal. Settefiskanlegget kan være på plass høsten 2019, altså ett år før varmen blir tilgjengelig. Norsk Ørret har signalisert at de må bruke sine økonomiske ressurser til å bygge settefiskanlegget, og ønsker derfor primært at kommunen tar investeringen med varmevekslerne, og at Norsk Ørret betaler for varmen.

Koster mer

Et komplett varmeanlegg med varmesentral utenfor Statnetts anlegg, resterende rørgater og back up, vil ha en totalkostnad på om lag 40 millioner. Slik rådmannen ser det, er det ikke naturlig at kommunen anskaffer dette anlegget i sin helhet.
- Rør frem til varmeuttak og backup bør i utgangspunktet dekkes av bruker, men dette må vi komme tilbake til etterhvert. Delt eierskap kan også være en modell. Sirdal kommune søker tilskudd fra Enova. Den aktuelle støtteordningen har en øvre tilskuddsramme på 45 prosent, opplyser rådmannen.

- I vurderingen av om kommunen bør gå inn å betale for anleggsbidraget, legges det stor vekt på at dette kan legge til rette for videreutvikling av en spennende næring i Sirdal. Norsk Ørret er en næringsaktør som gjennom sin oppdrettsvirksomhet i Sirdal, og investeringer på flere millioner kroner i fjernvarmeinfrastruktur, har vist at de ønsker å satse på næringsutvikling og arbeidsplasser i kommunen. Erfaringene fra produksjonen i Sirdalsvannet ser så langt ut til å svare til forventingene. Rådmannen legger til grunn at et settefiskanlegg vil styrke satsingen i kommunen, og bidra til ytterliggere verdiskaping og arbeidsplasser.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...