Betlehemsvandring på Fjelltun-markene

VANDRING: Svanhild og Sverre Jakobsen t.v. og Terje Sindland arrangerte en helt spesiell vandring på Hidraheia. Foto: Agnar KlunglandKJØP BILDE

Betlehemsvandring på Fjelltun leirsted på Egeland på Hidraheia var ikke bekjentgjort. Vandringen var en helt spesiell opplevelse for leirdeltakerne nylig. Kanskje åpnes det for deltakelse for alle neste år.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

I år var det bare for leirdeltakerne fra Hidra, Kvinesdal, Flekkefjord og søndre del av Rogaland. I stummende mørke vandret over tretti 2.-5. klassinger på markene ved Fjelltun leirsted. Der fikk de besøke Marias barndomshjem, Josefs snekkerverksted og gjeterne på marken.

De var innom Kong Herodes sitt slott i Jerusalem før de fulgte stjernen som ledet dem til Jesus-barnet i krybben litt inne i skogen. Kort sagt en gjennomgang av julens budskap på jordene rundt gårdsbruket til NMS på Hidraheia.

Svanhild og Sverre Jakobsen fikk ideen fra julevandringen i Lyngdal og fant ut at Fjelltun leirsted på Egeland på Hidraheia var et godt egnet sted. Ikke gatelys, ikke bil-dur, men stillhet, kulisser og bygg som kom noe nærmere i mørket slik det er skildret i julefortellingene, på en måte ble det mer ekte.

Marias hjem

Da leirdeltakerne entret låven, lurte noen på om nissen serverte julegrøt der. Nisse og grøt hører julen til. Men nei, de var i Marias kjøkken der engelen Gabriel kom og gav henne det himmelske budskap: Du skal bli med barn og han skal kalles Jesus.Hun var forlovet med Josef som var lærling i snekkerverkstedet tvers over veien. Han tok budskapet tungt og ville skille seg fra sin trolovede. Men engelen sa: Frykt ikke, ta Maria hjem til deg.

Markene

Så bar det videre til Betlehemsmarkene. Der møtte leirdeltakerne gjetere som holdt vakt over sin hjord. En engel stod foran dem og fortalte om barnet som var født i Betlehem. Noe som kunne minne om en himmelsk hærskare, papirengler hengende i et tre, illustrerte litt av englenærværet. En CD-spiller spilte englesang i følget.Vandringen gikk i mørket til garasjen, til Herodes sitt slott i Jerusalem. Tre vise menn fortalte om stjernen de hadde sett i Østen. Herodes bad dem komme tilbake når de hadde funnet barnet. Slik som stjernen ledet de vise menn, ledet en batteridrevet stjerne barna til stallen. Det var i Betlehem leirdeltakerne, de vise menn og hyrdene fant Jesus-barnet. Vandrerne kom til et skur, det var nesten som en stall, dog uten dyr. Der fant vandrerne barnet i krybben, i krybbens hø.

Stallen

Underveis ble sentrale fortellinger lest. Det lille det var av belysning, var T-lys langs vandrerstien og hos Maria, i Josefs verksted, på Herodes slott og stallen var det elektrisk halogenlamper som lyste opp.Den 50 minutters lange vandringen sa mye uten å bruke ord. Opplevelsen var viktig, selv om det ikke var identisk. Herodes slitt slott hadde murstein og lite gull, men Herodes hadde staslige klær som gav følelse av høyhet. Barnet i krybben var en dukke som gav preg av enkelhet. Kontrasten fra slottet i Jerusalem til stallen i Betlehem ble tydelig fortalt med enkle kulisser uten ord.

MILJØ: Slik ble Betlehemsvandringen på markene på gården Egeland langt inne på Hidraheia noe mange vil huske. Med enkle effekter ble julens budskap fortalt for barn på en helt annen måte enn å lese bibeltekster. Sverre Jakobsen stod for det verbale mens Svanhild la til rette for at barna skulle få utbytte av vandringen. De ble spredt i en sfære med eget miljø i bek-mørk høstkveld.

Medhjelper og en av vismennene, Terje Sindland, sier at vandringen på Fjelltun er noe de vurderer å åpne for publikum neste år. Markene og miljøet på leirstedet Fjelltun, har sine fordeler og mye som passer inn i julefortellingene.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...