Bie-prosjekt til en halv million kroner

TAR IDEEN VIDERE: Lund Birøkterlag foreslo brunbiesenter allerede i 2016. Nå arbeides det med et forprosjekt for å bygge et senter et sted i de vernede kystområdene i Flekkefjord. Arkivfoto: KRISTINA OLSSON ROGSTADKJERNET Foto: Kristina Olsson Rogstadkjærnet

En søknad om støtte til utredning av et besøkssenter er nå sendt til fylkesmannen i Agder

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 03.03.2019 kl 17:48

Lund Birøkterlag, Sokndal Birøkterlag og Smaabyen Flekkefjord SA ønsker å gjennomføre et forprosjekt for en etablering av Norsk Brunbiesenter tilknyttet reinavlsområdet for denne bietypen og Flekkefjord landskapsvernområde.

Norsk Brunbiesenter er tenkt som sted for aktiviteter, opplevelser og læring om brune bier, kystlynghei og pollinatorer. Målet er en helhetlig verdiskaping i verneområdet og en modell for hvordan samarbeid mellom vern, grunneiere og birøktnæringen kan generere mest mulig verdi for flest mulig. Planen er oppstart av senteret i 2021.

Trenger penger

For å få råd til å betale 300.000 kroner til kjøp av tjenester, 25.000 til reiseutgifter og 5.000 til møteutgifter i tillegg til egen arbeidsinnsats på 200.000 kroner, søker birøkterlaget om 50.000 kroner fra fylkesmannen/Miljødirektoratet og 193.000 kroner i andre offentlige tilskudd.Anja Laupstad Vatland som har sendt søknaden for Lund Birøkterlag lister opp en rekke aktuelle prosjektpartnere som birøkterorganisasjoner, Mat- og landbruksdepartementet, Klima- og Miljødepartementet, fylkesmennene i Rogaland og Agder, Sirdal, Flekkefjord, Lund, Sokndal kommuner, Smaabyen Flekkefjord, Listersamarbeidet, Magma Geopark, Innovasjon Norge og EU

Drift

Dersom senteret kommer i drift ser birøkterlaget for seg at det kan bidra til tjenesteyting for birøkterorganisasjoner, kurs/ konferanser, salg av egne produkter, utstyr, avlsarbeid, næringsutvikling, guiding og opplevelse.Man ser for seg å legge senteret slik at det kan være både brunbiesenter med bigård/ butikk og besøkssenter for Flekkefjord landskapsvernområde.

Organisering, driftsform, eierstruktur og samarbeidspartnere for selve senteret skal avklares i løpet av forprosjektet. Det er aktuelt at utviklingsprosjektet legges inn under Smaabyen, eventuelt de lokale birøkterlag eller tilsynsutvalget for reinavlsområdet.

Prosjektet forankret og støttet gjennom vedtak hos Norsk Brunbielag, Lund Birøkterlag, Sokndal Birøkterlag og tilsynsutvalget for reinavlsområdet. I tillegg stiller verneområdeforvaltningen for Flekkefjord Landskapsvernområde seg positive til senteret og ønsker sametablering. Brunbiesenteret vil bli tatt inn i besøksstrategien for Flekkefjord Landskapsvernområde. Lund kommune via Lund Næringsutvikling ønsker senteret velkommen, og det samme gjør Flekkefjord kommune via næringssjef, landbrukssjef og daglig leder for Smaabyen Flekkefjord SA.

Flekkefjordsbia

I kommunene Flekkefjord, Sirdal, Lund og Sokndal finner vi reinavlsområdet for den brune bia. Verneområdet ble opprettet ved forskrift i 1987, men allerede tilbake til tidlig 1960-tall var lokale birøktere pionérer innen vern av rasen.Blant andre var birøkterne John Glendrange og Stein Korneliussen foregangsmenn og autoriteter innen norsk birøkt. Avlsområdet er det eldste og største verneområdet for rasen i Europa. Brune bier var den opprinnelige honningbien langs den europeiske atlanterhavskysten.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...