Bruker fra sparegrisen

BUDSJETT: Sirdal-rådmann Inge H. Stangeland i Sirdal. Arkivfoto: TOR SINDRE TJOMLID Foto: Tor Sindre TjomlidKJØP BILDE

Budsjettforslaget i Sirdal innebærer at kommunen i 2019 bruker mer enn det som kommer inn.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 14.11.2018 kl 16:04

I går ettermiddag ble budsjettforslaget for Sirdal lagt frem med. Kommune er imidlertid en av få kommuner som har klart å holde utbytte-inntekter fra Agder Energi og andre ekstrainntekter på fond utenom driftsbudsjettet. Kraftkommunen er dermed ikke i noen økonomisk krise selv om rådmannen legger frem et budsjettforslag med et netto driftsresultat som er på minus 2,57 prosent i 2019. Økonomimålet er å ha budsjett som har et netto driftsresultat på pluss tre prosent.

- Det er flere grunner til at vi ikke når målet i 2019. En av grunnene er at vekst i frie inntekter fra staten i 2019 anslås til 1,6 prosent, mens forventet lønns- og prisvekst er på 2,8 prosent. Vi får også bortfall av statlig tilskudd til lærernorm på småskoletrinnet, tilsvarende 57 prosent stilling, forklarer rådmann Inge H. Stangeland.

- Sirdal kommune yter dessuten bidrag til investeringer som ikke eies og av kommunen på rundt 7,4 millioner kroner i 2019 som gang- og sykkelvei Tonstad-Seland «etappe I» og skianlegg på Feed og Tjørhom. Kommunale bidrag til slike investeringer må føres i driftsbudsjettet og svekker netto driftsresultat med ca. 2,25 prosent.

Høye låneutgifter

Rådmannen venter også svakere netto finansresultat i 2019. Når renteutgifter til lån er om lag tre millioner kroner mer enn utbytte og renteinntekter, svekkes netto driftsresultat med om lag 0,9 prosent.

- Andre årsaker er økte bevilgninger til for eksempel dyrere legevakt grunnet nye, sentrale vakttariffer, behov for bemanningsressurser til enkeltelever i skolen samt problemer med å dekke inn innsparingskrav i 2018, opplyser rådmannen.

Mer eiendomsskatt

Sirdal har ikke eiendomsskatt for boliger men budsjettet for 2019 viser økt eiendomsskatt fra kraftverk, herunder vindkraft, med ca. syv millioner kroner fra 2018 til 2019. Eiendomsskatt i 2019 skrives ut fra investert kapital ved utgangen av året før. Dette betyr at økt eiendomsskatt fra Tonstad vindpark først kommer for fullt i 2020 siden mesteparten av investeringene skjer i 2019.Rådmannen mener at anslaget på eiendomsskatt for 2019 er realistisk, men kan ikke utelukke at eiendomsskatten kan bli høyere enn 82 millioner kroner.

Utfordrer politikerne

- Skal driftsresultatet styrkes så må kommunen vurdere hvilke ikke lovpålagte tjenester som kommunen ikke lengre skal utføre eller støtte. Videre må kommunen utnytte de inntektsmulighetene som ligger i egenbetalinger og gebyrer. Før kommunen kan redusere antall ansatte må aktivitetsnivået og eiendomsmassen til kommunen reduseres. Kommunen må vurdere sitt investeringsnivå sett opp mot økte låneopptak som fører til høyere utgifter til renter og avdrag. I tillegg må kommunen unngå å gå inn investeringer som kommunen ikke selv skal eie, påpeker Stangeland.

- Det vil være krevende for kommunen og si opp ansatte med begrunnelse i kommunens økonomi så lenge kommunen yter tilskudd til frivillige ordninger eller har ordninger som «Sirdalsgoder» som ikke er lovpålagte.

Stram drift

Flere av kommunens enheter varsler om utfordringer med å holde sine driftsrammer. Enhetene får kompensert fullt ut for økte lønns- og pensjonskostnader, men prisstigning på varer og tjenester kompenseres i liten grad. Dette fører spesielt til utfordringer for de enhetene som har andre utgifter enn personalkostnader eksempelvis bygg og eiendom og teknisk drift.Nokså mange av enhetene sliter med å gjennomføre vedtatte innsparinger for 2018 siden enhetene i følge politiske signaler ikke skal si opp ansatte eller redusere stillinger. For å redusere drift må det i praksis tas bort tjenester eller reduseres på tjenestenivået. Dette er i praksis ofte vanskelig enten fordi det er lovpålagte tjenester eller at folkevalgte organer i Sirdal har vedtatt at tjenesten skal være på et visst nivå eller det er forventninger om dette.

Innsparing

Rådmannen har foreslått at enhetene helse, bygg og eiendom, skole, sentraladministrasjonen og brann/beredskap skal styrkes mer enn ordinær vekst i lønn og pensjon. Dette skyldes forhold som enheten selv i liten grad kan påvirke, som nye tariffavtaler, økte strømpriser, faste avtaler innen forsikring, beredskapstiltak.Rådmannen har ikke lagt inn økte rammer til pleie og omsorg utover lønn og pensjon selv om det ligger an til et stort merforbruk i 2018.

Rådmannen har forventninger til at enheten klarer å få til en «sommer-turnus» i 2019 som er bedre og rimeligere enn sommeren 2018. Rådmannen foreslår fortsatt innsparingskrav innen ambulansen knyttet til forventning om økt betaling fra helseforetaket for kjøringen pålagt gjennom Helse Sørlandets avtale med Helse Stavanger.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...