Carlsen uoffisiell verdensmester i Fischer-sjakk

Magnus Carlsen sikret turneringsseieren i det uoffisielle verdensmesterskapet i Fischer-sjakk etter å ha slått amerikaneren Hikaru Nakamura tirsdag.

Carlsen avgjorde det uoffisielle verdensmesterskapet tre runder før slutt etter at han slo Nakamura i tirsdagens femte parti.

Den siste partiseieren gjorde at han oppnådde 12,5 poeng mot Nakamuras 8,5 poeng.

Carlsens remis i det fjerde partiet gjorde at han kunne sikre turneringsseieren om han tok poenget mot Nakamura i det femte partiet.

Det ble klart etter at tirsdagens fjerde parti endte med remis. Carlsen hadde da 11,5 poeng mot Nakamuras 8,5 poeng. Førstemann til 12,5 poeng vant turneringen, og den poengsummen oppnådde Carlsen i det påfølgende partiet.

- Det har vært veldig tøffe partier. Vi trenger virkelig en pause, det har vært nonstop action fram til nå, sa Carlsen til NRK etter det fjerde partiet tirsdag.

Etter en liten pause var de to tilbake ved sjakkbrettet, og i det femte partiet avgjorde Carlsen.

Reddet remis

Nakamura hadde Magnus Carlsen på gaffelen i tirsdagens tredje parti, men Carlsen fikset remis.

Én seier og én remis var beholdningen for Magnus Carlsen etter avslutningsdagens to første partier, men i det tredje partiet var han til tider ille ute.

Nakamura, med hvite brikker, hadde vunnet stilling i store deler av tirsdagens tredje parti, men Carlsen reddet seg mesterlig inn og unngikk tap i det som utviklet seg til å bli et maratonparti i lynsjakk.

Til slutt stoppet Carlsen klokken og krevde remis etter å ha gått 50 trekk fram og tilbake og forsvart seg.

Tidligere mester

Carlsen fikk en meget god start på avslutningsdagen da han slo Nakamura med hvite brikker. Det ble etterfulgt av remis med svarte brikker.

- Jeg får ikke så mye tid til å tenke, og da går det bedre, sa Carlsen i en kort kommentar til NRK etter å ha spilt remis.

Etter å ha spilt hurtigsjakk fram til tirsdag, er turneringen nå gått over i lynsjakk.

I såkalt Fischer Random, eller Fischer-sjakk, er ikke brikkene stilt opp i henhold til reglene fra starten, men derimot med stor grad av tilfeldighet. Legenden Bobby Fischer introduserte spillemåten.

Kampen startet fredag. Duellen er en del av Dag Alvengs utstilling «Tid som står stille» på Henie Onstad Kunstsenter utenfor Oslo.

Nakamura vant et uoffisielt verdensmesterskap i Fischer-sjakk da han slo Levon Aronian i 2009. Carlsen er for sin del verdensmester i klassisk sjakk.

Arrangementet avsluttes tirsdag med åtte lynsjakkpartier.

(©NTB)Magnus Carlsen (til venstre) sikret turneringsseier i Fischer-sjakk. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...