Carlsen starter London-VM med svarte brikker

Magnus Carlsen fikk ønsket sitt oppfylt i trekningen før sjakk-VM i London. Fredag spiller han med svarte brikker i åpningspartiet mot Fabiano Caruana.

Det betyr at Caruana gjør det aller første trekket i mesterskapet. I sjakkverdenen er det bred enighet om at det er en fordel å begynne spillet. Hvitt har en større vinnersjanse statistisk sett.

Likevel sa Carlsen på podiet at han håpet på svart i trekningen, som ble gjort under åpningsseremonien i Victoria & Albert Museum torsdag kveld.

- Poenget er at hvis du har svart i det første partiet og kommer deg gjennom det, har du hvite brikker i seks av de ti neste partiene. Det gir en god følelse hvis man kommer gjennom første parti uten å tape. Det får vi håpe at skjer, og i så fall vil han ha en psykologisk fordel, forklarer Carlsen-manager Espen Agdestein til NTB.

To på rad

VM består av tolv partier hvis det spilles helt ut. Etter det sjette partiet blir fargen «byttet» på, og det betyr at Carlsen får spille med hvite brikker både i parti seks og sju.

Caruana får fordelen med å ha hvitt i et eventuelt 12. parti, men da kan det hende at VM allerede er over. I sine to første VM avgjorde Carlsen etter henholdsvis ti og elleve partier. I 2016 gikk det hele til omspill etter at det sto 6-6 i duellen med Sergej Karjakin.

Det er annen gang Carlsen åpner et VM i langsjakk med svarte brikker. Forrige gang var i 2014 mot indiske Vishy Anand.

Hollywood

I de tre foregående VM har Carlsen alltid innledet med remis.

Sjakk-VM i London spilles over tolv partier. Førstemann til 6,5 poeng vinner. Carlsen har vært verdensmester siden 2013.

Det var for øvrig mange celebre gjester under åpningsseremonien. Blant dem var Hollywood-stjernen Woody Harrelson. For to år siden tok skuespilleren det første trekket på Carlsens vegne i det første partiet mot Karjakin.

(©NTB)

Regjerende mester Magnus Carlsen skal spille med svarte brikker i åpningspartiet mot Fabiano Caruana i sjakk-VM i London. Her er duoen på scenen under en seremoni i Victoria & Albert Museum. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Magnus Carlsen på den røde løperen før sjakk-VMs åpningsseremoni i London. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...