De opplever gleden i sorgen

MULIG Å BLI GLAD IGJEN: På tross av det skrekkelige tapet etter datteren for 19 siden, sier de begge at det er mulig å bli glad igjen, selv om det en tid var umulig å tro. Foto: Tor Magne GausdalKJØP BILDE

Det er 19 år siden det ringte på døren midt på natten. Da Liv Ellen Omdal åpnet døren, var det presten som sto utenfor.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

- Nei, ikke du, sa Liv Ellen til seg selv før knærne sviktet.

Liv Ellen og Jan Egil Omdal sitter på verandaen på Hamre i Kvinesdal den siste dagen i mai. Kveldssolen er i ferd med å kaste sine siste stråler på verandaen.

Det er snart bare de vestvendte åsene i dalen nedenfor som har sol mens Live Ellen og Jan Egil forteller om den grusomste dagen i deres liv. Presten kom med budskapet som er alle foreldres mareritt og verste frykt.

Jannicke var omkommet i en trafikkulykke. Jannicke ble 15 år.

Bursdag

Det var Liv Ellens fødselsdag, og hun hadde invitert venninnene sine på besøk. Da selskapet tok slutt ved 23 tiden satte Live Ellen på en sang som familien hadde blitt spesielt glad i. «The Prayer» med Celine Dion og samtidig gikk alarmen hos alle nødetatene.

- Mens vi spilte sangen, døde datteren vår, forteller Liv Ellen.

Man kan se og høre at det koster og fortelle historien 19 år etter.

Presten kom

Vi visste at det hadde vært en trafikkulykke hvor Janniche var med. Jeg regnet med at Janniche skulle komme hjem snart. Det tok lang tid før de hadde identifisert de forulykkede. Men da presten sto på døren sent på natten, raste verden sammen, forteller Liv Ellen.Det tok lang tid før Liv Ellen og Jan Egil forsonet seg med at Jannicke ikke skulle komme hjem.

Fremdeles står de fleste detaljer fra den grusomme natten som spikret fast i minnet.

Lenge før den tragiske hendelsen hadde Liv Ellen og Jan Egil viet mye av sin tid på å hjelpe barn i inn og utland.

Drivkraft

Jan Egil forteller at drivkraften til dette var da han selv opplevde Guds kjærlighet.På det som skulle vært Jannickes 16-års dag, bestemte de seg for å opprette Jannickes minnefond. Det startet med trafikksikkerhetsorganisasjonen «Ta Vare På Livet».

- Jeg ønsket over alt i verden at ikke andre skulle oppleve det helvete som vi hadde gått gjennom, sier Jan Egil.

Etter hvert startet de også opp «Hvite Lilje» som nå hjelper tusenvis av barn fra det som nå heter Myanmar.

- Jannicke sa en gang til meg når arbeidet med å hjelpe barn når ut til hele verden, vil jeg være med, fortsetter Liv Ellen.

Hjelper 1200

Takket være lokale artister og andre frivillige samt faddere som hver måned overfører penger, kan man nå hjelpe 1200 barn til enhver tid og lønne 25 lokalt ansatte.I løpet av de 10 årene Liv Ellen og Jan Egil har drevet dette arbeidet har det blitt til hvelpp for flere tusen barn. Det omfattende arbeidet som de to leger ned er adskillig større enn det folk kan forestille seg.

- Ja, det har nok vært en slags sorgterapi i dette arbeidet, men det er ikke selve drivkraften, sier Jan Egil.

At de noen gang skulle bli glade igjen, var lenge en utopi for dem.

Glade igjen

Liv Ellen og Jan Egil er levende bevis på at det er mulig å bli glade igjen selv om sårene er der som fra tid til annen kommer til overflaten.På Hamre er de to omgitt av deres eldste og hennes barn i det som etter hvert har blitt en generasjonsbolig med åpne dører.

Liv Ellen og Jan Egil er ikke tilsynelatende glade. De er glade. De er kanskje over gjennomsnittlig interessert i andre menneskers ve og vel med en dimensjon over livet som har sprunget ut av det verste marerittet.

- MØTES IGJEN: - Vi er sikre på at vi en gang skal møte Jannicke igjen sammen med alle de andre vi var galde i, og som har reist foran oss, avslutter Liv Ellen og Jan Egil.

I denne ukes nummer av ukebladet Hjemmet er Liv Ellen og Jan Egils liv i medmenneskenes tjeneste et av hovedoppslagene.

- Det var kanskje på høy tid.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...