Departementet bes åpne for ytterligere jakt på ulveflokker

Bonde- og småbrukarlaget ber Klima- og miljødepartementet åpne for å skyte resten av ulvene i Julussa- og Osdalsrevirene.

- Da det nå viser seg at Osdalsreviret og Julussareviret består av flere ulver enn først antatt, ber vi om at kvoten økes med minimum fem ulver. Dette er i tråd med vedtakene som er gjort i saken tidligere. Det er viktig at revirene som er vedtatt tatt ut, tas ut i sin helhet, skriver leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag i et brev til departementet.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) besluttet 1. desember i fjor at 16 ulver i de to revirene skal tas ut i jakten denne vinteren. Etter at lisensjakten innenfor ulvesonen startet 1. januar, er alle de 16 dyrene felt. Mens jaktlagene har skutt seks dyr fra Julussaflokken, er ti dyr felt i Osdalsflokken.

Minst 21 ulver

Jaktlagene har imidlertid fått ferten av tre ulver til innenfor revir- og jaktområdet i Osdalen. Det vil si at Osdalsflokken består av minimum tolv ulver. I tillegg har jaktleder for Julussaflokken, Arne Sveen, opplyst at det er ytterligere to-tre ulver i denne flokken.

Furuberg viser i brevet til at hensikten med kvotene var å ta ut alle ulvene i de to revirene, og at departementet konkluderte med at et uttak av de to familiegruppene ikke ville true bestandens overlevelse.

- Det er velkjent at restdyr av et revir vil begynne å vandre for å finne artsfrender, hvis disse fem-seks dyrene ikke tas ut, vil de utgjøre betydelig risiko i omliggende beiteområder. Vi vil ikke ha hadelandtilstander igjen, sier Furuberg.

Hun sikter da til at bønder på Hadeland, i Hurdal og Toten mistet over 300 sauer til ulv i fjor sommer. Før jul ble det kjent at de har fått 16,3 millioner kroner i erstatning.

Leder Arnfinn Nergård i Rovviltnemnda i Hedmark har imidlertid fått muntlig avslag av Fylkesmannen i Hedmark og departementet på en tilleggskvote for lisensfelling innenfor de to etablerte revirene.

Over bestandsmålet

Ifølge Rovdata, som leverer overvåkingsdata og bestandstall for ulv og andre rovdyr, er det registrert 13 ulvekull i Norge denne vinteren. Sju er helnorske og seks er grenseynglinger. Stortinget har fastsatt et nasjonalt bestandsmål på fire til seks årlige ulvekull, hvorav minst tre kull skal være født i helnorske revir. Dermed er bestandsmålet for 2017 nådd med god margin.

- Vi vil også henstille nemnda til å gjøre tilleggskvote på enkeltulver/par utenom de ynglende revirene i vinter innenfor sonen så vi unngår nye pardannelser, da vi allerede ligger over det dobbelte av bestandsmålet, skriver Furuberg.

Totalt har regjeringen åpnet for at 42 ulver kan skytes i Norge i vinter. I tillegg til ulvene i de to revirene, kan 12 ulver felles utenfor ulvesonen i Oslo, Akershus, Hedmark og Østfold og 14 i andre deler av landet.

(©NTB)Leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag ber nå departementet om å tillate ytterligere felling av ulver i Julussa- og Osdalsflokkene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...