Det handler ikke om mistanke, men om omtanke!

Du har kanskje kjent på den magefølelsen. Følelsen av at noe ikke er helt som det pleier - helt som det skal. Den gutten var jo alltid så utadvendt o...

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 14.12.2018 kl 07:04

Du har kanskje kjent på den magefølelsen. Følelsen av at noe ikke er helt som det pleier - helt som det skal.

Den gutten var jo alltid så utadvendt og leken.

Nå er han så rolig og tilbaketrukken.

Og den lille jenta som alltid var så trygg på seg selv, og alltid hadde god appetitt. Nå spiser hun nesten ikke, og gruer seg til juleferien. Hvorfor er det blitt sånn?

Kanskje har du lurt på om du skal gjøre noe - si noe til noen. Men kanskje har du også tenkt: Tenk om jeg tar feil! Tenk om foreldrene til gutten eller jenta blir mistenkt for noe de ikke har gjort. Men hva om du har rett? Hva om magefølelsen din har rett i at noe er skjedd med gutten eller jenta.

Er det ikke bedre å ta feil en gang for mye, enn å ha rett - uten å gjøre noe med det?

Å agere på en følelse av at noe er galt med et barn, handler ikke om mistanke mot foreldrene eller andre. Det handler om omtanke for barnet. Konsekvensene av å ha rett - uten å gjøre noe, er så uendelig mye større enn å ta feil. Når vi vet at det i snitt tar 17 år før et barn forteller om seksuelle overgrep, vet vi også hvor mye det kan bety at trygge voksne handler - selv om man kan ta feil. Jeg tror de fleste av oss ville ønske at andre viste en slik omtanke for våre barn.

Om noen så noe eller kjente at noe ikke var som det skulle, hadde det ikke da vært bra om de gjorde noe med bekymringen? Det beste som kan skje er vel at de tar feil. Men det verste som kan skje, er om de har rett, men ikke tørr å gjøre noe med det.

Statistikken forteller oss at to i hvert klasserom kan være utsatt for vold eller overgrep. Sjansen for at magefølelsen din kan være rett, er der. Neste gang du føler at «det er noe med den ungen», så tørr å gjøre noe, tørr å si noe - tørr å ta feil. Det handler først og fremst om omtanke - ikke om mistanke. Ikke vær redd for å forstyrre - kanskje er det noen som trenger det ekstra mye i jula!

Susanne Bergstøl

Rådgiver

Stine Sofies Stiftelse

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...