Dikt-sommer på Gotland og på Hidra

HIDRA-IDYLL: Huset Hilde Susan Jægtnes bor i når hun er på Hidra, et vakkert, 250 år gammelt hus ved sjøen som heter Havly. Foto: KARL OLAV JÆGTNES Foto: Karl Olav JægtnesKJØP BILDE

Hilde Susan Jægtnes bruker sommeren til å få i havn en ny diktsamling, som blant annet kan relateres til hjemstedet Hidra.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 09.07.2018 kl 21:24

Først noen faktaopplysninger: Hilde Susan Jægtnes, født 1973, er utdannet skuespiller og musiker ved Rose Bruford College i London og har mastergrad i film- og TV-manusskriving fra University of Southern California i Los Angeles. Hun arbeider som frilansforfatter og skriver filmmanus, poesi og prosa.

Sånn - da vet du det.

Og så elsker hun Hidra, der hun blir med på en dugnad utenfor det 250år gamle huset som lillebroren hennes og hun selv overtok i fjor høst.

Morfars hus

- Dette er huset som min morfar, fiskeren Trygve Vågen, vokste opp i med sine besteforeldre. Huset er lunt og koselig med mange gjenstander og fotografier fra den tiden mine tippoldeforeldre bodde der, og også noen ting som er mye eldre, nesten som et levende museum. Det står til og med et gammelt tråkkeorgel der, som fortsatt virker, forklarer Hilde Susan.

Dørkarmene er mye lavere enn i moderne hus, så man opplever ofte å skalle hodet i karmen på vei inn i kjøkkenet, spesielt hvis man har det travelt, forteller hun.

Skjevt

Alt er litt skjevt, men fullt av sjel og minner om liv preget av vilt vær og hardt fysisk arbeid. Jeg elsker å sovne på loftet, og høre vinden som griper tak i huset og prøver å skake det løs fra grunnmuren. Men huset holder alltid stand. I 1752 bygget man ting for å vare.

Den seneste tiden har hun oppholdt seg på Gotland, Sveriges største øy. Øya ligger om lag 90 kilometer fra den svenske fastlandskysten.

- Kjæresten min har et gammelt hus der i tillegg til leiligheten på Tøyen i Oslo, der vi ellers bor. Vi er begge forfattere, og sitter her og skriver og ser mye film (og fotball-VM!). I tillegg samarbeider vi om å holde liv i en kjøkkenhage med jordbær og grønnsaker. Ikke langt unna ligger Fårö, den legendariske øya der Ingmar Bergman bodde og laget mange av filmene sine.

Særpreg

Jægtnes beskriver Gotland som et flatt, særpreget og stemningsfullt landskap med tørre trær og brunsvidde gressplener etter lite regn.

- Samtidig er øya frodig og tettvokst. Det var helt vilt mens syrinene blomstret i juni, hele øya så ut som et blomstermønstret Villeroch & Boch-servise som gikk amok, forklarer hun.

Hun blir på Gotland til midten av juli. Deretter går ferden til New York.

- Da reiser jeg og fem andre norske poeter for å delta i poesiopplesninger og utgi en antologi med noen av diktene vår oversatt til engelsk. Siden skal jeg være litt i Oslo og jobbe videre med et TV-prosjekt jeg er involvert i som manusforfatter.

Dugnad

Senere i sommer blir det altså dugnad på Hidra.

- Bare noen få meter utenfor dørterskelen i det gamle huset ligger vågen, som bukter seg ut i Hidresundet, og derfra er det ikke langt til det åpne hav i vest. Kjørsfjellet reiser seg majestetisk opp fra Hidresundet og glor strengt ned på huset i Havly. Fjellet ser todimensjonalt ut, nesten som en flat kulisse som ville falt pladask ned i havet hvis man pirket borti det, forklarer hun.

For tiden jobber hun med en diktsamling som strever med å finne sin form.

- I de fleste av diktene har jeg prøvd å fange essensen til noen av menneskene og stedene jeg har kjent, gjerne de som har gjort størst inntrykk på meg. Med slike konsentrerte drypp av sterke minner danner det seg et ujevnt perlekjede som ikke passer til noe antrekk, men kanskje gjør seg best i en monter på et museum. Utfordringen med diktning er å velge materiale som både kjennes personlig viktig, men også kan ikles flere språklige lag slik at det ferdige diktet setter i gang tanker og følelser hos en hvilken som helst leser.

Halvveis

Et av diktene hun nylig har skrevet handler om hvordan det er å bo så mange forskjellige steder: På Gotland, i Oslo, på Hidra.- Det handler kanskje også litt om å gjøre opp status når man er kommet halvveis i livet. Diktet heter «Hus ved sjøen, hus på landet», og jeg håper noen av leserne vil kunne få glede av denne lille snikkikken i diktsamlingen, sier Hilde Susan Jægtnes.

I de fleste av diktene har jeg prøvd å fange essensen til noen av menneskene og stedene jeg har kjent.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...