- Ecuador spionerte på Assange i landets London-ambassade

Ecuador spionerte på WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange i ambassaden i London, først for å støtte ham, og deretter fordi han angivelig hacket ambassaden.

Assange har bodd i Ecuadors ambassade siden 2012. Ifølge The Guardian leide ecuadorianske myndigheter inn et internasjonalt sikkerhetsselskap og dekkagenter for å overvåke besøkende til Assange, ambassadens egne ansatte og også britisk politi som holder vakt utenfor ambassaden.

Innledningsvis var hensikten å beskytte Assange fra risikoen for å kunne bli fraktet bort av britisk politi, men prosjektet utviklet seg etter hvert til et fullskala spionasjeprogram og endret innhold da det viste seg at Assange skal ha hacket seg inn i ambassadens datamaskiner.

Avisen siterer dokumenter som viser at Assange hacket ambassadens kommunikasjonssystem og at han hadde sin egen satellittbaserte nett-tilgang.

- Ved å bryte seg gjennom ambassadens brannmur, kunne Assange få tilgang til og stanse både offentlig og personlig kommunikasjon mellom ansatte, skriver avisen.

WikiLeaks avviser at Assange hadde hacket seg inn på ambassadens systemer.

De siste månedene har Ecuador begrenset Assanges nettilgang og hindret ham fra å få tilgang på epost. Myndighetene har også lagt begrensninger på antall besøkende han kan ha.

Assange søkte tilflukt i ambassaden i 2012 etter at en britisk dommer slo fast at han skulle utleveres til Sverige der han var anklaget for seksuelle overgrep. Assange har hevdet at anklagene var politisk motivert og at de kunne føre til at han kunne utleveres til USA.

(©NTB)

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange har ikke vært utenfor ambassaden etter at han søkte tilflukt der i 2012, av frykt for å bli pågrepet. Foto: Toby Melville / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...