Emilie lever livet i Japan

KULTURHISTORIE: Byen Emilie bor i er en av de mest besøkte byene i Japan. Foto: Lars FrøslandKJØP BILDE

Emilie Börjesson vokste opp i Flekkefjord, men nå er hverdagen hennes i den tidligere japanske hovedstaden Kyoto

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 21.12.2018 kl 10:03

Vi befinner oss i den tidligere japanske hovedstaden Kyoto. Fra år 794 til 1868 var dette landets hovedstad, men fremdeles anses den av mange som nasjonens kulturelle hovedstad. Her finner man enormt mye kulturhistorie.

I japansk standard er det ingen storby, men for en flekkefjæring er 1,5 millioner innbyggere ikke lite. Og like ved et handlesenter møter vi norske Emilie Börjesson (22).

Hun har røtter i Flekkefjord, og gikk hele grunnskolen på Sunde skole og Flekkefjord ungdomsskole. Hennes mamma er fra og bor i Flekkefjord.

Nå bor Emilie i Kyoto der hun jobber og studerer illustrasjon.

Vi setter oss ned for en prat på et lite spisested med tradisjonell japansk mat, og Emilie tar seg av bestillingen. Hun sier noe på japansk, helt naturlig, og mannen bak disken smiler og forstår henne like godt som hvilken som helst lokal besøkende.

Det er tydelig at Emilie er godt integrert i byen som befinner seg 8600 kilometer fra Flekkefjord. Det er åpenbart at Japan er som et hjem for henne.

Lidenskap

22-åringen har alltid vært fascinert av spill og japanske tegninger som anime og manga. Og faktisk kunne hun en del japansk før hun i det hele tatt bestemte seg for å flytte til den asiatiske øyen.- Det var et tidsfordriv egentlig, sier hun til Agder når hun skal forklare hvorfor hun lærte seg japansk.

- Si litt mer om hvordan du havnet akkurat her.

- Det er vanskelig å svare på. Jeg har lest mye manga, og har jeg alltid tegnet selv. Jeg liker tegningene og kunsten i Japan. Det er mange flinke kunstnere her, så tenkte jeg at også jeg ville dra hit. Jeg skulle egentlig til England, men på VG3 bestemte jeg meg for å dra til Japan.

I mars 2016 pakket hun sakene sine og satte seg på flyet østover.

Først gikk hun to år på språkskole, før hun begynte på studiene hun nå tar.

- Hvordan er skolehverdagen?

- Studiene går på japansk. Forrige semester hadde jeg time mandag til lørdag. Da jobbet jeg på søndager. Nå har jeg kun timer mandag til torsdag - så jeg jobber på fredager og søndager. Lørdag er helg, forteller hun.

Hun tar elleve fag, og har en hektisk skolehverdag.

- Jeg jobber som vaskehjelp på hotell. Der er det sånn sett nyttig å kunne engelsk når jeg snakker med gjestene. Men ellers går alt på japansk. Norsk og japansk har ganske lik uttale - så enkelte spør om jeg er født og oppvokst her. De blir overrasket når jeg svarer «nei, jeg har bare bodd her kort tid».

Kultur

Man skulle kanskje tro at Japan var et av de mest moderne landene på kloden. Det er tross alt opphavet til mye moderne teknologi og nasjonen som huser kjente el-giganter som Sony, Yamaha, Panasonic, Canon, og mye mye mer, men Emilies erfaring er litt annerledes. - Hva er de store forskjellene fra Norge og Japan?

- Folk her på min alder kan ikke data. Det er et stort skille. I Vesten bruker alle data, selv de uten interesse for det kan grunnleggende ting. Her bruker de mer penn og papir til å skrive stiler. Alt er veldig analogt. Jeg møtte en som ikke kunne bruke tastatur og måtte spørre meg om hjelp. Dette er blant annet på grunn av smarttelefoner - dét kan de. Mange skriver stiler på mobil. De bruker den til alt, forklarer hun.

Hun forklarer at når hun har lange skift på 12 timer, har hun bare 15 minutters pause. I tillegg forklarer hun at lønnen er dårligere enn hjemme i Norge.

Ellers mener hun selv nordmenn og japanere er ganske like hverandre.

- I Japan skal man snakke rolig og ikke forstyrre folk. Litt likt som i Norge, selv om Sørlandet kanskje er litt annerledes. Jeg har ikke opplevd noe kultursjokk egentlig. Overgangen til Japan har gått veldig bra, sier hun.

- Er det noe du savner?

- Jeg savner brød. Japansk brød er ikke brød - det er en slags kake. Det er nesten umulig å få tak i brød. Fårikål savner jeg også. Kålrabi har de ikke her. De vet ikke hva det er. Men hadde jeg flyttet til Norge nå, hadde jeg savnet maten her. Mange ting er også mer lettvint og effektivt her. Kollektivtrafikk og post, for eksempel. Men nettbank har de ikke her. Her får man giroer og må ofte i banken. Søknadsprosesser for eksempel knyttet til skole eller bank skjer også analogt. Det er tungvint.

Fremtiden

Emilie har japansk kjæreste, og det er ikke utenkelig for henne å bli værende der i mange år fremover. Mye avhenger av jobb.- Det er tegning jeg liker, og jeg håper å jobbe innen spillbransjen. Japan er et bedre marked enn Norge, forklarer hun.

Japan er et mekka for dem som interesserer seg for spill.

- Jeg tegner mest digitalt, men bruker også vannmaling. Jeg fikk mitt første tegnebrett i 2007, og har siden da brukt dette.

Sammen med en venninne har hun utgitt to kunstbøker.

Hun kommer plutselig tilbake til forskjeller fra Norge og Japan, og nevner noe underlig fra skolen.

- En dag så jeg et skilt der det stod «ikke mat apene». På skolen vår har vi høner, traner, rådyr og andre dyr. Siden skolen vår ligger nær skogen kan det komme aper av og til. Det er jo litt spesielt, humrer hun.

Emilies ambisjoner om å forstå Østen er ikke over. For tiden lærer hun kinesisk og koreansk.

- Jeg har omsider lært meg det koreanske alfabetet. Grammatikken er ganske lik, men tegn og uttale er annerledes fra japansk, forklarer hun, mens hun peker på en plakat og prøver å lære Agders journalist noen enkle gloser.

Akkurat der lyktes hun ikke, men ellers er Emilie litt nærmere å realisere sine drømmer for hver dag som går.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...