En hel uke med én brann!

BRANN-UKE: Overbefal Ivar Skreå i Sirdal brann og redning går i dag inn i sin syvende dag som brannslukker på Lunde i Sirdal. Foto: TOMMY ELLINGSEN, STAVANGER AFTENBLAD Foto: Tommy EllingsenKJØP BILDE

– Du får meg ikke til å si at vi har brannen under kontroll. Plutselig blusser den opp igjen, sier overbefal Ivar Skreå i Sirdal brann og redning.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 20.07.2018 kl 13:37

Fredag formiddag er det én uke siden det ble meldt om skogbrann på Lunde i Øvre Sirdal. Ivar Skreå har vært på jobb mer eller mindre siden da. Eller i alle fall på brannvakt.

- Vi har aldri sagt at denne brannen er under kontroll, og det vil jeg ikke si nå heller. Det ryker fortsatt når dere er på telefonen, sier Skreå til Agder.

Nabohjelp

Vi snakket med ham litt før klokken ni i går morges. Da var 14 brannfolk i aksjon - deriblant seks fra Flekkefjord brannvesen.- Vi er tidlig ute, og er i gang ved 06-tiden. Da gjør vi det vi kan for å utnytte fuktigheten som har oppstått i terrenget i løpet av natten. Nettene er heldigvis ikke spesielt varme, og det har vært netter der temperaturen har vært på under 10 grader. Fra et brannvesen-synspunkt kan vi like det. Da blir det dugg og fuktighet, forklarer Skreå.

SISTE: Flekkefjord brannvesen har avsluttet arbeidet med brannen i Sirdal, men det lokale brannvesenet i Sirdal samt Rogaland brann og redning jobber fortsatt med etterslokking.

Flere dager

Han vil ikke på noen måte «skryte», men sier at brannfolkene som har drevet med å slukke brannen virkelig har stått på.- De fire første døgnene av denne brannen sov jeg i fire timer. Det er mannskaper her som har vært ute sammenhengende i 28 timer. Vedkommende er en friluftsmann, og var rigget for anledningen. Det kan være han fikk seg litt søvn utendørs underveis, forteller Skreå.

Når Lunde-brannen tar slutt og Skreå kan erklære brannen for slukket - er ikke godt å si.

- Vi gjør det vi kan hele tiden. Normalt har brannvesenet i Sirdal tilgang på 24 medarbeidere. Da brannen startet, var åtte på ferie. Noen har avlyst eller utsatt ferien for å bli med på denne jobben. I tillegg har vi fått god hjelp fra brannvesen i nabokommuner. Ikke minst fra Flekkefjord, som de seneste dagene har forsynt med mannskap og utstyr.

Uten helikopter

Skreå opplyser at forholdene er såpass kontrollerbare at det ikke lenger er behov for helikopter.- Vi er ikke bekymret for å få tak i helikopter lenger. Vi skal klare oss med slanger og mannskapet vi har nå, og vi har god vanntilførsel. Sivilforsvaret er ikke her lenger. Men mannskapet her trenger snart en skikkelig hvilehelg. Vi går jo på det syvende døgn nå, og alle er skikkelig innstilt på å ta knekken på det siste vi har igjen.

Da brannmannskapene kom til stedet i går morges, var det mindre røyk enn det har vært de seneste dagene.

- Det tar vi som et godt tegn, og det sporer oss til ekstra innsats i tiden som kommer.

- Så da har dere snart brannen under kontroll?
- Det får du meg altså ikke til å si!

Krevende

Terrenget beskriver han som krevende og svært ulendt.- Vi har jo blitt bedre og bedre kjent her oppe de seneste dagene, og lærer hvor vi kan gå. Sånn sett har brannen vært nyttig med tanke på at mannskapene får enda bedre lokalkunnskap.

- Har dere unngått skader?
- Ja, det vil jeg si. Vi har én medarbeidet med antydning til en blåveis rundt et øye. Han fikk en reim i ansiktet - men jobber ufortrødent videre.

Det er jo en brann som skal slukkes!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...