«En historisk satsing på familiene»

Kjell Ingolf Ropstad, finanspolitisk talsmann i KrF. Foto: Mona Høvset

- Vi gleder oss sammen med familiene som nå for første gang siden 1996 får øke barnetrygden, sier Kjell Ingolf Ropstad, finanspolitisk talsmann i KrF.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 20.11.2018 kl 23:18

Høyre, FrP, Venstre og KrF er enige om statsbudsjettet for 2019.
- Vi er glad for å presentere en enighet om budsjettet mellom de fire partiene for sjette år på rad. For Høyres del er vi fornøyd med at det samlede skatte- og avgiftsnivået går ned, slik at det blir billigere å skape flere jobber og billigere å jobbe. Dette viser nok en gang at de ikke-sosialistisk partiene på Stortinget klarer å samle seg om et godt helhetlig opplegg, som alle partier kan være stolte av. Dette legger et godt grunnlag for de forestående sonderingene, sier Høyres finanspolitiske talsmann, Henrik Asheim.

Ikke noe ekstra til sykehusene

Arbeiderpartiet la inn 1,6 milliarder kroner mer til sykehusene i sitt alternative budsjettforslag. KrF krevde «bare» 500 millioner mer enn det regjeringen foreslo. Ut fra budsjettdokumentene som nå legges frem ser det ikke ut til at KrF fikk noe ekstra til sykehusene i det hele tatt.

Barnetrygden

- Vi gleder oss sammen med familiene som nå for første gang siden 1996 får øke barnetrygden. Nå økes den med 1000 kroner i året per barn. Dette vil styrke familienes valgfrihet og redusere barnefattigdom. KrF har også fått økt bevilgningene til flere lærere i skolen og ansatte i barnehagene. Vi har forhandlet frem økt minstepensjonen for enslige minstepensjonister med 4000 kr i året, og vi har sørget for etableringen av et uavhengig eldreombud. Dessuten har vi vunnet betydelige seire for klima og verdiskapning. Nå fjerner vi 350-kronersgrensen, som har gitt norske bedrifter en kraftig konkurranseulempe med utlandet, sier Kjell Ingolf Ropstad, finanspolitisk talsmann i KrF.

Norge er et av verdens beste land å bo i. Samtidig står vi overfor flere utfordringer som krever sterkere politisk innsats for å skape et varmere samfunn. Det er behov for bærekraftig verdiskaping i hele landet er stort. Mange barnefamilier opplever en krevende hverdag, og det fødes færre barn enn noen gang. Barnehage, skole og helsesektoren trenger målrettede løft. KrF ønsker et samfunn med plass til alle der vi motvirker sortering.

Høyre, FrP, Venstre og KrF er enige om statsbudsjettet for 2019. Foto: Høyre

5 viktige punkter fra budsjettenigheten

  • Totalt flyttes det på ca. 4,3 milliarder kroner, hvorav den største prioriteringen er at barnetrygden øker med 1000 kroner i året.
  • Engangsstønaden økes med 20 000 kroner
  • 350-kroners-grensa fjernes fra 1.1.2020
  • Om lag en halv milliard til henholdsvis lærernorm, barnehagenorm og skolehelsetjenesten
  • 4000 kroner mer i pensjon til enslige minstepensjonister (med virkning fra 1/9), og 60 millioner kroner i støtte til pensjonskostnader for ideelle aktører

For Høyre har det vært viktig å ta vare på viktige satsinger fra det opprinnelige budsjettet.

- Budsjettettenigheten viderefører viktige prioriteringer fra statsbudsjettetsfremlegget til regjeringen. Det betyr redusert selskapsskatt, fire milliarder til forsvar, kraftig vekst til vei, bane og kollektiv, samt 600 nye lærerspesialister. Det samlede skatte- og avgiftsnivået går fortsatt ned med én milliard, noe som bidrar til at det skapes flere arbeidsplasser og at det lønner seg å jobbe, sier Asheim.

5 viktige punkter fra det opprinnelige budsjettet

  • Satsen for selskapsskatt og trinnskatt senkes fra 23 til 22 prosent, og verdsettelsesrabatten i formuesskatten økes til 25 prosent.
  • Kraftig vekst til vei, bane og kollektiv. Totalt har budsjettet økt med 75 % siden regjeringen tiltrådte.
  • Mer penger til tidlig innsats, 600 nye lærerspesialister og 1,5 mrd til opptrappingsplaner for forskning.
  • 4 milliarder til oppfølging av langtidsplanen for forsvaret. Innebærer investeringer i nye ubåter, nye overvåkningsfly, nytt artilleri til hæren og nye kystvaktsfartøy.
  • 125 millioner til inkluderingsdugnaden for å få flere inn i arbeidslivet.

Familie og barn

- KrF prioriterer familiene. Vi sørger for at Norge for første gang på over 20 år øker barnetrygden. Å ha barn koster, og økt barnetrygd kan for eksempel gjøre det lettere å sende barna på kultur- og idrettsaktiviteter. Det kan bety mye for et barns sosiale utvikling og inkludering, sier Ropstad.

- Dessuten øker vi engangsstønaden, dvs. foreldrepengene for de som har vært lite i arbeid, fra 63 000 til 83 000 kroner. I minst sju av ti tilfeller der mor mottok engangsstønad lever familien under eller rundt fattigdomsgrensen. Likevel gir dagens foreldrepengeordning minst til disse foreldrene og mest til de som har vært mer i arbeid og som har mer fra før. Dette forsterker forskjeller mellom familier og bidrar til at noen barn ikke blir født, sier Ropstad.

- Vold mot barn og unge er et alvorlig samfunnsproblem. Det rammer den enkelte hardt og koster samfunnet årlig mellom 4,5 og 6 mrd. kr. Anmeldelser av vold og overgrep har økt de senere år. Derfor foreslår KrF en betydelig styrking av ulike trygghetstiltak innen helse-, familie- og justissektoren, sier Ropstad.

Barnehage og skole

- Tidlig innsats i et barns liv er mer virkningsfullt enn arbeidsmarkedstiltak og skattelette for å realisere menneskers muligheter og forebygge fattigdom og utenforskap. Derfor er KrF opptatt av å bedre barnehagenes kvalitet ved å øke bevilgningen til barnehagenormen, sier Ropstad.

- Vi styrker skolen med flere lærere tidlig i grunnskolen, når mulighetene for å lære er størst. Ikke minst har vi fått gjennomslag for en ny mentorordning for nye lærere, som innebærer at erfarne lærere kan bruke tid til å bistå nyutdannede i deres første år som lærere. Dette vil gi bedre lærere for elevene, og det kan bidra til at færre lærere slutter tidlig i karrieren, sier Ropstad.

Helse og eldre

- KrF er opptatt av at ingen skal møte en stengt dør hos helsesykepleier. Vi foreslår 100 mill. kroner øremerket til skolehelsetjenesten og helsestasjonene. Vi satser på rusbehandlingstilbud i regi av ideelle organisasjoner, og vi prioriterer målrettede tiltak for å bedre rekrutteringen av fastleger, sier Ropstad.

- Minstepensjonister er overrepresentert i lavinntektsgruppen og nyter ikke godt av de skattelettene som er i budsjettet til lønnsmottakere og øvrige pensjonister får. Derfor er det høyst nødvendig at vi nå øker minstepensjonen for enslige alderspensjonister med 4000 kroner, sier Ropstad.

- Vi øker taket i barnetillegget for uføre fra 95 til 99 prosent av tidligere inntekt med virkning fra 2020. KrF reverserer regjeringens kutt i støtten til kommunenes utgifter til multihandikappede, trafikkskadde og kronisk syke. Og vi legger til grunn Norsk Cøliakiforenings forslag slik at cøliakistøtten holdes på et forsvarlig nivå, sier Ropstad.

Klima og verdiskaping i hele landet

- Hugging av verdens regnskog er en av de største truslene mot klimaet, og produksjon av palmeolje er en av årsakene til at regnskog hugges. Derfor har KrF i disse forhandlingene prioritert at palmeolje nå skal fjernes fra biodrivstoff gjennom avgifter eller andre virkemidler. Dessuten styrker vi ENOVA med 100 mill. kroner og klimatiltak i kommunene med 50 mill. kroner, sier Ropstad.

- 350-kronersgrensen gjør import fra utlandet under 350 kroner avgiftsfri, mens varer kjøpt i norske butikker har moms og særavgifter fra første krone. Dette er en meningsløs avgiftslettelse til utenlandske bedrifter og en kraftig konkurranseulempe for norske bedrifter og norske arbeidsplasser. Jeg er veldig fornøyd med at KrF har fått gjennomslag for at denne regelen fjernes fra 1. januar 2020, til beste for norsk varehandel over hele landet. Videre øker vi bevilgningen til bredbåndstilskudd i kommunene med 100 mill. kroner, sier Ropstad.

Bistand til verdens fattige

- KrF omprioriterer 285 mill. kroner på bistandsbudsjettet til langsiktig bistand for å bidra til utvikling. Vi styrker særlig bevilgningene til matsikkerhet og landbruk, regionbevilgningen til Afrika og støtten til bistand i regi av det sivile samfunn, avslutter Kjell Ingolf Ropstad.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...