Eplekjekke søndager på Moi

MANGE EPLER: Museumsbestyrer Per Christoffer Salvesen og Arvid Medby, styreleder i Museets venner, i frukthagen i «Haien». Her er det nok av epler. Foto: Anette LarsenKJØP BILDE

Førstkommende søndag og neste blir det mulig å smake på drøyt 60 ulike eplesorter i «Haien» på Moi.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 13.09.2018 kl 18:39

Tradisjonen tro er september tid for eplesøndag og smaking av lokale, gamle eplesorter i frukthagen til Lund Bygdemuseum. Søndag går den første av to eplesøndager av stabelen. Drøyt 60 eplesorter er å finne i hagen, pluss noen pæretrær og plommer.

- Men når det er eplesøndag er det epler folk er interessert i! Det pleier å komme flere hundre besøkende fra hele distriktet for å smake på gamle eplesorter, og det er veldig populært, forteller Per Christoffer Salvesen, daglig leder på museet, til Agder.

Poding

Det var hans far og grunnleggeren av museet, Salve O. Salvesen, som tente på ideen om å samle inn gamle fruktsorter i Lund. Vinteren i 1992 det ble samlet inn drøyt 60 eplesorter og pæresorter, ved å skjære podekvister på gamle trær.
- For å bevare fruktsortene brukes metoden som kalles poding. Det betyr å ta en kvist fra et edelt frukttre og koble det sammen med en ny grunnstamme. På en måte er det en slags kloning, og det gir mye bedre frukter enn ved bare å så frøene fra eplet, forklarer Salvesen.

I frukthagen er det plantet utrydningstruede og sjeldne sorter, i tillegg til lokale trær med navnet Drivdalseple og Skårseple. Den store eplehagen er tilsluttet Norsk Genressursutvalg som har som mål å bevare gamle fruktsorter.

Når trærne blir ødelagte og dør, så er det viktig å føre frukten videre. I vinter og vår har Salvesen laget podekvister fra noen av trærne i frukthagen. De vil bli solgt på eplesøndagene.

- Det er ikke så mange podekvister som selges, rundt 40, og som regel går de unna kvikt. Det lønner seg å være førstemann til mølla, smiler Salvesen.

Hard sommer

Å ta vare på trærne i «Haien» krever imidlertid sitt, og trærne har behov for stell, gjødsling, og vanning. Det våte klimaet i Lund gjør det i tillegg vanskelig for mange å drive med frukttrær, og trærne blir ofte rammet av soppangrep, bakterier og virus.

- Den tørre sommeren vi har hatt gikk også hardt utover trærne, og det har nok vært den mest krevende sommeren, med tanke på å vanne nok, men det har vært nok av epler, sier Salvesen, og fortsetter:

- Problemet er at eplene er nå så modne at de faller ned på bakken. De fleste av sommer- og høsteplene har allerede gått, så på søndagene blir det nok mest høst- og vinterepler.

Stor interesse

For å redde eplene fra å råtne har en gjeng fra museets venner allerede vært og plukket epler som det kan smakes på under eplesøndagene.
Lund Hagelag har også foredlet en del epler fra hagen, og laget produkter som de skal selge. Det er eplemos og eplekake, i tillegg til at det blir vanlig kafé. På den første søndagen blir det en minikonsert av Lund Bygdekor, og på den andre søndagen spiller Moi musikkorps.

- Når dagen er slutt på den siste søndagen blir det fritt frem for alle å plukke epler i hagen. Det pleier folk å være veldig interessert i, for før var det kanskje 50 eplesorter å få kjøpt i butikken, mens det nå er rundt fem, sier Salvesen, og legger til:

- Vi blir glade for at folk engasjerer seg og viser interesse for gamle eplesorter. Det gjør jo at vi fortsetter med å drive på.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...