EU-landene gir grønt lys til handelssamtaler med USA

EUs medlemsland har gitt grønt lys til å la EU-kommisjonen åpne formelle handelssamtaler med USA.

Alle landene i EUs ministerråd sa ja til forslaget fra EU-kommisjonen, unntatt Frankrike, som stemte nei, og Belgia, som avsto fra å si sin mening under avstemningen i Luxembourg mandag.

Dermed er alt klappet og klart for at EU-kommisjonen kan gå i gang med formelle handelssamtaler med USA.

Landets president Donald Trump har med jevne mellomrom langet ut mot EU i handelspolitikken, og skrev så sent som onsdag forrige uke på Twitter at EU er en «brutal» handelspartner for USA.

Han har allerede innført ekstratoll på stål og aluminium som importeres fra EU, og har også truet med ny toll på biler og bildeler.

Målet er nå å forhandle fram en ny tollavtale for å unngå at konflikten eskaleres ytterligere. Planen er en del av en «våpenhvile» som ble inngått mellom Trump og EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker i fjor sommer for å avverge full handelskrig.

Forhandlingene skal i første rekke dreie seg om toll på industrivarer, inkludert toll på biler. USA har også ønsket forhandlinger om toll på jordbruksprodukter, men det har EU nektet å gå med på.

EUs 28 medlemsland har i månedsvis strevet med å få på plass et mandat til å starte handelssamtaler med amerikanerne. Frankrikes president Emmanuel Macron har insistert på at USA først igjen måtte tilslutte seg Parisavtalen, som Trump til Macrons store forargelse trakk seg fra i 2017.

Det krevdes imidlertid kun såkalt kvalifisert flertall for å banke gjennom mandatet, og Frankrikes «non» ble i hovedsak symbolsk.

(©NTB)

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker har fått grønt lys til å innlede handelssamtaler med USA. Foto: AP / NTB scanpix

USAs president Donald Trump har gjentatte ganger langet ut mot EU i handelspolitikken, og økt tollsatsene på stål og aluminium som importeres fra landene i blokka. Foto: AP / NTB scanpix.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...