EU splittet om nye Iran-sanksjoner

Frankrike, Storbritannia og Tyskland vil blidgjøre USAs president Donald Trump med nye EU-sanksjoner mot iranere. Men flere land stritter imot.

Tyske, franske og britiske diplomater har de siste dagene vridd armen på kollegaer fra andre medlemsland for å få dem til å gå med på nye sanksjoner mot iranere.

Men flere har motsatt seg forslaget, deriblant Italia, Sverige og Østerrike. Det ble derfor ikke oppnådd enstemmighet da EUs utenriksministre møttes i Luxembourg mandag.

I stedet skal saken diskuteres videre de nærmeste ukene.

Forslaget om nye straffetiltak har formelt vært begrunnet med Irans innblanding i borgerkrigen i Syria. Men i virkeligheten har de også et helt annet formål, nemlig å få USAs president Donald Trump til å frede atomavtalen som er inngått med Iran.

Tanken har vært at det kan bli lettere for ham å fortsette å støtte avtalen hvis vestlige land går sammen om å stramme inn overfor Iran på andre områder.

Trump har selv varslet en beslutning innen 12. mai.

På europeisk side er bekymringen stor for at han da skal trekke seg fra avtalen. Det kan i verste fall få hele avtaleverket til å rakne.

Mandagens møte i Luxembourg var utenriksministrenes siste mulighet til å diskutere saken ansikt til ansikt før Trumps frist utløper.

Diskusjonene vil nå fortsette på ekspertnivå og ambassadørnivå. Skal et formelt vedtak om sanksjoner komme på plass innen 12. mai, må det skje gjennom en såkalt skriftlig prosedyre.

(©NTB)

EUs utenriksministre var mandag samlet i Luxembourg. Bildet viser Heiko Maas fra Tyskland, Jean-Yves Le Drian fra Frankrike, Boris Johnson fra Storbritannia og Karin Kneissl fra Østerrike. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...