Evakuerte på Svalbard får flytte hjem

Sysselmannen på Svalbard opphever evakueringen, og over 100 personer kan nå flytte tilbake til sine boliger igjen.

Sysselmannen på Svalbard hadde fredag møter med Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Skred AS, som har foretatt undersøkelser i fjellsidene i de evakuerte områdene. Fredag klokken 15 ble evakueringen, ferdselsforbudet og oppholdsforbudet opphevet.

- NVE har i dag rådført seg med Meteorologisk institutt og har også hatt mannskap ute i terrenget for å vurdere skredsituasjonen. Funnene tilsier at det er mulig å oppheve evakueringen og restriksjonene som ble innført denne uken i områder på oversiden av husene i Lia og fra skolen til Nybyen allerede i dag, opplyser sysselmann Kjerstin Askholt.

Farevarselet er avsluttet i både Nordland og på Svalbard etter at flere steder opplevde svært kraftige vindkast i tillegg til stor snøskredfare.

Stormsenteret som har gitt svært kraftig vind i kastene øst på Nordenskiöld Land på Spitsbergen, beveget seg fredag sørover og slo seg sammen med stormsenteret utenfor Nord-Norge. Fredag ettermiddag hadde imidlertid vinden løyet, og farevarselet fra Meteorologisk institutt om svært kraftige vindkast både i Nordland og på Svalbard ble avsluttet.

På det meste ble det målt vindkast på 46,6 meter per sekund på Svalbard, og nesten hele Longyearbyen holdt stengt torsdag på grunn av det ufyselige været. Fredag ble imidlertid alle tjenestetilbud åpnet igjen.

Fram til vinden avtok fredag ettermiddag, var det full storm og svært kraftige vindkast flere steder i Nordland. Sterkest vindobservasjon ble gjort på Våtvikfjellet i Gildeskål med hele 58,2 meter per sekund. På Tverrfjellet var sterkeste vindkast oppe i 51,1 sekundmeter.

Uværet førte til at mange fergesamband måtte innstilles, og flere veier ble stengt. Busser og biler ble regelrett blåst av veien flere steder. Småbåthavna i Bodø ble besluttet stengt fra midnatt natt til fredag. Her måtte en mann hentes av redningsskøyta etter at han ble stående strandet på en flytebrygge etter at en gangbro falt ned torsdag kveld.

(©NTB)

Nesten hele Longyearbyen på Svalbard holdt stengt torsdag på grunn av stormen. Fredag ettermiddag opphevet sysselmannen evakueringen, ferdselsforbudet og oppholdsforbudet. Foto: Svalbardposten Hilde Røsvik / NTB scanpix

E6 ved Sørelva og Saltfjellet var fredag stengt på grunn av uvær. Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...