Færre bruker alternativ behandling

Færre nordmenn oppgir at de oppsøker og bruker alternativ behandling, ifølge en undersøkelse 

Undersøkelsen er gjort på oppdrag for Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM). Den omtales i onsdagens utgave av Vårt Land, men ble først omtalt i fagbladet Sykepleien.

36 av de spurte oppgir at de har oppsøkt alternativ behandling, brukt urter og naturmidler og selvhjelpsteknikker det siste året. Tallet innebærer en nedgang på 4 prosentpoeng fra 2014 da 40 prosent svarte ja på samme spørsmål. 24 prosent oppgir at de har oppsøkt en alternativ behandler i 2016.

- Færre oppsøker og bruker alternativ behandling, men de som gjør, det bruker mer penger, sier forskningsleder Vinjar Fønnebø ved NAFKAM til Sykepleien.

I snitt oppga de spurte å ha brukt 708 kroner det siste året på å gå til alternativ behandler. Overført på hele befolkningen tilsvarer det 3 milliarder kroner.

Mest vanlig er det å gå til massasje, noe 11,9 prosent svarer at de har gjort. Deretter følger akupunktur (3,6 prosent), naprapati (2,6 prosent), soneterapi (1,7 prosent), osteopati (1,2 prosent), kopping (1,2 prosent), healing (1,1 prosent), homøopati (0,8 prosent), kinesiologi (0,6 prosent) og annet (1,8 prosent).

(©NTB)

Massasje er den formen for alternativ behandling flest oppgir å ha brukt. Foto: NTB scanpix. 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...