Feilbehandling kostet ham den ene foten

PROTESE: Finn Åge Olsen må bruke protese etter at foten måtte amputeres. Foto: LARS REKAA, LYNGDALS AVIS Foto: Lars Rekaa

Finn Åge Olsens skjebne har havnet som tilsynssak hos fylkeslegen.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Helsemyndighetene vurderer om ankelbruddet lyngdølen ble utsatt for, ble feilbehandlet ved Flekkefjord sykehus. Etter flere operasjoner i Flekkefjord måtte til slutt sykehuset i Kristiansand amputere det høyre beinet hans halvveis under kneet.

Et brudd i ett av de små beina i venstre fot har også voldt Olsen betydelige smerter, skriver Lyngdals Avis.

Stige-fall

Finn Åge Olsens misere startet da han skulle hjelpe sønnen med å reparere taket på huset hans i Romskogen lørdag 15. september 2017.
- Jeg sto i en stige og jobbet. Fallet var ikke på mer enn en meter. Men det var nok til at jeg fikk et brudd i ankelen. Samtidig fikk jeg et brudd i den andre foten, men det ble ikke oppdaget på sykehuset i Flekkefjord. Legene mente det var en forstuelse, forteller han.

Høyre fot ble operert samme dag. Da ble det skrudd inn nagler i beinet i leggen og ankelen. Han ble operert igjen i ankelen på mandag. Onsdag ble han operert i begge beina, etter at sykehuset hadde oppdaget bruddet i venstre fot.

Rehabilitering

Etter et par uker på sykehus, ble han sendt hjem til Lyngdal i rullestol.- Jeg måtte krype for å komme meg på do, minnes han.

Etter å ha vært hjemme over natta ble han innlagt på den kommunale korttidsavdelingen ved Lyngdal bo- og servicesenter i seks og en halv uke, før det bar til rehabilitering i Eiken 6. november.

- Jeg ble bare verre og verre i det høyre beinet. Da gipsen ble fjernet før jeg ble sendt til Eiken, ble ikke infeksjonen inne i såret oppdaget. Utvendig grodde såret, men ikke innvendig, forteller Olsen.

Etter halvannen uke i Eiken, reiste han hjem til Lyngdal igjen. Deretter ble han liggende hjemme uten å kunne gå på beina fram til 15. januar, da han ble lagt inn på sykehuset i Flekkefjord igjen.

PROTESE: Finn Åge Olsen må bruke protese etter at foten måtte amputeres. Foto: LARS REKAA, LYNGDALS AVIS Foto: Lars Rekaa

Koldbrann

Dagen etter ble han operert på nytt. Han fikk satt inn både plate og nye skruer i høyre bein. Samtidig utviklet det seg koldbrann i beinet.Deretter ble han sendt hjem igjen. Han pendlet med drosje til behandling i Flekkefjord. Fra 21. januar til 17. mars gikk han med vakuumpumpe i beinet i et forsøk på å få såret til å gro. 17. mars var han så dårlig at han ble sendt til legevakta i Mandal. Det endte med hasteinnleggelse på sykehuset i Kristiansand. Da var sårene fulle av bakterier.

Da var det ikke lenger mulig å redde beinet. 18. mai ble beinet amputert.

- Fra jeg falt i stigen til jeg ble skrevet ut fra rehabilitering ved Kongsgård manglet det fire dager på at det hadde gått 10 måneder. Mesteparten av tiden var jeg sengeliggende, sier han.

Helseproblemer

Finn Åge Olsen (57) omtaler seg selv som potet. Han har fagbrev både som platearbeider og industrirørlegger. Dessuten er han utdannet ingeniør med økonomi og administrasjon. Han har en lang yrkeskarriere bak seg, og har blant annet jobbet i Nordsjøen.

Som 27-åring ble han diagnostisert med diabetes I. Diabetesen førte etter hvert til at han ble delvis uføretrygdet.

Etter ankelbruddet og feilbehandlingen er han helt ufør.

Ingen anklager

Finn Åge Olsen anklager ikke sykehuset i Flekkefjord for inkompetanse.
- Alle sykehus har områder de er flinke på, og områder de er mindre flinke på. Det som er viktig er at de lærer når ting går galt. Jeg håper tilsynssaken skal bidra til at de går i seg selv ved sykehuset i Flekkefjord, sier lyngdølen.

Medieoppslag om feilbehandling har fått det til å se ut som sykehuset i Flekkefjord har mange feil, men ferske tall avkrefter dette.

Foto: Faksimile fra Agder 18. januar 2018

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...