Filippinene stålsetter seg foran kraftig tyfon

Den kraftigste tyfonen som har truet Filippinene hittil i år er sakte, men sikkert på vei mot landets nordlige del. Innbyggerne forsøker å redde det de kan.

Meteorologene varsler at tyfonen Mangkhut vil ramme den nordlige filippinske provinsen Cagayan lørdag. Onsdag ettermiddag befant tyfonen seg i Stillehavet, 1.190 kilometer unna kysten, der den har bygget opp vindstyrke på opptil 57 meter i sekundet.

Trolig vil den ha en vindstyrke på opptil 61 sekundmeter - like under supertyfon-kategorien - når den treffer land, sier meteorologen Meno Mendoza.

Tyfonen vil trolig slippe massive regnbyger langs en 900 kilometer bred front. Dette kombinert med sesongens monsunregn ventes å utløse omfattende problemer i områdene som rammes.

- Det verste er de områdene som rammes direkte av vindkast som kan velte hus, skape stormflo og kraftig regn som kan føre til styrtflom. I tillegg kan det bli jordskred høyere i terrenget, sier Ricvardo Jalad, talsperson for Filippinenes sivilforsvar.

Caygans guvernør Manuel Mamba sier byene og tettstedene som rammes av tyfonen vil bli evakuert i løpet av torsdagen. Fra da av vil også alle skoletimer bli avlyst, mens alle forretninger får råd om å holde stengt fra og med fredag.

I 2016 ble Caygans sørlige del rammet av en såkalt supertyfon. Da ble titusenvis av hjem lagt i ruiner. Denne gangen er det kysten og øykommunene helt nord i provinsen som blir utsatt for uværet.

- Jeg vil understreke at denne tyfonen er veldig annerledes. Dette er mye vanskeligere på grunn av mulig stormflo, sier Mamba.

Tyfonen kommer like før årets innhøsting av ris og korn begynner i Caygan, som er en viktig jordbruksprovins for Filippinene. Landet har i år slitt med rismangel, og provinsens bønder gjør nå alt de kan for å redde avlingene sine, sier Mamba.

Mangkhut er den 15. tyfonen som har rammet Filippinene hittil i år.

(©NTB)

Den filippinske meteorologen Meno Mendoza viser tyfonen Mangkhuts vei på et kart. Foto: Aaron Favila / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...