Fjerner pengene til Hidra landfast

Nye ferjeleier og elferjer er det fylkespolitikerne vil satse på for Hidra.

Fylkestinget satte spikeren i kisten for Hidra landfast på møtet i går ved å bruke penger avsatt til Hidra landfast til å utbedre ferjeleiene.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 12.12.2018 kl 08:03

Fylkestinget har vedtatt at saken om Hidra landfast skal settes i bero til staten bedrer betingelsene for ferjeavløsnings-prosjekter. I forbindelse med forslag til statsbudsjett har det kommet frem at det åpnes for at ordningen nå skal kunne dekke noen renteutgifter.
Fylkespolitiker Randi Øverland (Ap) ba i oktober om en ny beregning av ferjeavløsningsmidler for Hidra landfast.
Fylkesrådmannen fikk imidlertid gjennomslag for at tidligere avsatt beløp til Hidra landfast på 32 millioner kroner benyttes til utbedring av ferjeleiene de neste årene.
Dette foreslås for å kunne betjene en ny og større ferje med miljøvennlig teknologi ved oppstart av ny ferjekontrakt for Hidra-sambandet. Midlene skal også benyttes til utbedring av ferjeleiene for Andabeløy-sambandet.

Skal lages byggherreanslag

Fylkesrådmannen påpeker at det må utarbeides mer konkrete byggherreanslag før rullering av økonomiplanen høsten 2019.
Dagens anbudskontrakt for ferjedriften i Flekkefjord utløper 31. august 2021 dersom fylket benytter seg av opsjonsmuligheten i kontrakten.
Totalbudsjettet for ferjedrift for Hidra og Andabeløy er foreslått til 30,36 millioner kroner i 2019, mens det i år er på 29,76 millioner kroner.

Fylkestinget la også inn et punkt om at ved fornyelse av ferjedrift til Hidra og Anabeløy vil fylkeskommunen arbeide for å oppgradere disse til elektrisk, selvkjørende ferjetilbud.

Vedtok budsjettet

Fylkestinget vedtok tirsdag Vest-Agder fylkeskommunes årsbudsjett for 2019. Dette er det siste budsjettet for Vest-Agder ettersom Vest- og Aust-Agder fra 2020 blir ett fylke. Fylkesrådmannens forslag har en ramme til drift på vel 2,23 milliarder kroner til drift og 417 millionen kroner til investeringer i 2019. Under fylkestingets behandling ble det vedtatt flere endringer basert på et fellesforslag fra posisjonen som omfatter partiene Høyre, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Venstre. Det ble også vedtatt et fellesforslag for samtlige partier om en såkalt blå pakke for Lister. I tillegg ble det vedtatt et par verbalforslag fremsatt i møtet.

Utdanning

Innen utdanning innebærer posisjonens forslag, som ble vedtatt, at driftsrammen økes med samlet 5,3 millioner kroner i 2019. Sjøkurs får 500 000 kroner i driftstøtte, støtten til Ungt Entreprenørskap økes med 300 000 kroner, det bevilges 1,5 millioner kroner til skolefrokost, det gis en million kroner til å styrke skolehelsetjenesten og rammen for utdanning til utsatte grupper utvides med to millioner kroner.

Samfunns- og næringsutvikling

Midlene til samfunns- og næringsutvikling oppjusteres med samlet 14,5 millioner kroner. Tilskuddsmidler til bredbåndsutbygging heves med 2,5 millioner kroner, Det bevilges fem millioner kroner til Veikart Levekår. Det skal utvikles et forslag til handlingsplan for bruk av disse midlene basert på veikartet, folkehelsestrategien Plan for likestilling, integrering og mangfold og andre aktuelle planer, samt erfaringer en har gjort de siste årene. Handlingsplanen skal behandles av fylkesutvalget. Det ytes et tilskudd eller opprettes en eierandel i Aqualab Lister AS på fire millioner. Videre økes rammen til samarbeidsavtaler med kommunene med tre millioner kroner. Den samlede økning innen samfunns- og næringsutvikling blir dermed på 14,5 millioner kroner i 2019.

Samferdsel

Posisjonspartienes forslag medfører at rammen til drift og vedlikehold av fylkesveiene blir økt med ti millioner kroner.

Kultur

Til kulturformål økes rammen samlet med 2,55 millioner kroner. Arkivet får 150 000 kroner til tiltaket Plattform Agder. Midler til bygningsvern og opprusting av fylkeskommunens egne bygg heves med 600 000 kroner. Det bevilges 400 000 kroner til opprusting av Vest-Agder-museets bygg. Kanonmuseet på Møvig i Kristiansand får en million til opprusting. Det ytes 200 000 kroner til Risøbank i Mandal og det avsettes 200 000 kroner til utarbeiding av Vest-Agder fylkeskommunes historie.

Investeringer

Posisjonens vedtatte forslag omfatter at det gis 500.000 kroner til prosjektering og ombygging av lokaler til elever som har behov for alternativ opplæring ved Mandal videregående skole. Vennesla videregående skole får 200.000 kroner til prosjektering og bygging av nytt inngangsparti. Det ytes fire millioner kroner til anleggsteknikk på Byremo videregående skole. Midlene til å legge asfalt på grusveier økes med fire millioner kroner. Det avsettes fire millioner kroner til trafikksikkerhetstiltak. Videre får hovedutvalg for samferdsel, areal og miljø en økt ramme på 20 udisponerte millioner kroner til veiinvesteringer.

Verbalforslag:

Posisjonen fikk også flertall for seks verbalforslag:

1. Fylkestinget ber om at det TT-ordningen gjennomgås før sammenslåingen til ett Agder, der forutsetningen er en enda bedre tjeneste for brukerne.

2. Standard på oppgraderinger av tunneler langs fylkesvei gjennomgås med sikte på å få ned kostnader.
3. Ved fornyelse av fergedrift til Hidra og Anabeløy vil fylkeskommunen arbeide for å oppgradere disse til elektrisk, selvkjørende ferjetilbud.
4. Det inngås en langsiktig avtale om støtte til Ungt Entreprenørskap

5. Det bes om en statusrapport om PP-Tjenesten, særlig med tanke på bruk og nytte av de to skolepsykologstillingene.

6. I et levekår- og folkehelseperspektiv bes administrasjonen se på en modell der fylkeskommunen kan bidra med ekstra midler til skolehelsetjenesten. Tilgjengelighet på tjenesten, og fokus på gjennomføring er sentrale stikkord i dette. Målet er prosjektstart 1.august 2019.

Vedtatt fellesforslag fra samtlige partier til Blå pakke for Lister

Fylkestinget vil bidra til kompetanseheving og næringsutvikling knyttet til blå næringer i Lister ved at det:
1. Opprettes en klasse VG1 Naturbruk (blått) ved studiested Flekkefjord fra skoleåret 2019/2020 med 800 000 kroner i 2019 og 1,8 millioner kroner hvert av de tre påfølgende årene.

2. Bidras med følgende til investeringer for Naturbruk "Blått" Vg1 ved studiested Flekkefjord – to millioner kroner i 2019 og en million i 2020.

3. Bidras med økonomisk støtte til Aqualab Lister AS. Modellen for bidrag utvikles i samarbeid med selskapet. Fire millioner kroner i 2019 og to millioner kroner i 2020.

Forslag i møtet

Fylkestingsrepresentant Vidar Kleppe fra Demokratene fremmet følgende forslag: "Fylkestinget ber om at den nylige endringen med parkeringsavgift etter klokken 17.00 ved Gimlehallen avvikles. Videre ber fylkestinget om at hovedutvalg for samferdsel, areal og miljø gjennomgår avgiftsparkering på fylkeskommunal grunn for mulige endringer og justeringer. " Forslaget ble vedtatt mot en stemme fra Venstre.

Birte Simonsen fra Miljøpartiet De Grønne fremmet forslaget: " I fylkeskommunens arbeid med samferdsel må satsing på tog bli mer eksplisitt. Dette ble enstemmig bifalt.

Kilde: vaf.no

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...