FNs nødhjelpssjef så «klare bevis» på nøden i Nord-Korea

FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock sier han har sett «klare bevis» på nøden som preger Nord-Korea under et sjeldent besøk i det lukkede landet.

Besøket var det første FNs nødhjelpssjef har gjennomført i Nord-Korea siden 2011. Lowcock møtte onsdag den nordkoreanske helseministeren Jang Jun-Sang, ifølge det offisielle nyhetsbyrået KCNA.

- Mer enn halvparten av barna på landsbygda har ikke tilgang til rent vann. Omkring 20 prosent av barna i landet er feilernærte, sier Lowcock i en video lagt ut på Twitter.

Han forteller om et besøk på et sykehus der det var innlagt 140 pasienter med tuberkulose. Sykehuset hadde bare medisiner til 40 av dem, ifølge Lowcock.

- Det er et veldig tydelig humanitært behov, sier han.

Ifølge FN trenger rundt 10,6 millioner av landets befolkning på 25 millioner humanitær hjelp. Det er også ulikheter mellom tilgangen til grunnleggende helsetjenester mellom by og land.

Dødeligheten blant barn under fem år er 20 prosent høyere på landsbygda enn i byene, opplyser FN, som legger til at pengemangel har ført til stans i mathjelpen til barnehager siden november i fjor.

FN har tidligere i år bedt om 111 millioner dollar til nødhjelp i Nord-Korea, som skulle gå til ernæring, helse og sanitære tiltak. FN mangler imidlertid fortsatt mer enn 90 prosent av disse pengene.

Nord-Korea har en svak økonomi og har lenge hatt store problemer med å skaffe mat til innbyggerne. Landet er satt under en lang rekke sanksjoner på grunn av programmene for utvikling av atomvåpen og langtrekkende raketter.

(©NTB)

En kvinne vandrer langs en vei på landsbygda utenfor Pyongyang i Nord-Korea. FNs nødhjelpssjef er på besøk i det lukkede landet, og forteller om store humanitære behov. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...