Forsker: Taliban posisjonerer seg for forhandlinger

Taliban posisjonerer seg for mulige fredsforhandlinger med USA, mener forsker Kristian Berg Harpviken.

- Vi er helt tydelig vitne til en offensiv fra Talibans side, sier Harpviken til NTB.

Om lag tusen Taliban-opprørere gikk torsdag til angrep på byen Ghazni, ifølge afghanske myndigheter. Ghazni er hovedstaden i provinsen med samme navn, og kampene ved og i byen fortsatte fredag.

Angrepet er det seneste i en rekke Taliban-angrep den siste tiden.

To fronter

- Taliban gjennomfører nå en offensiv på to fronter. For det første går de hardt ut mot IS i landet, noe de har lyktes med i nord og holder på med i sørøst, sier Harpviken, som tidligere ledet fredsforskningsinstituttet PRIO.

Han peker på at Taliban har brukt mye ressurser på å kjempe mot IS, selv om ekstremistgruppen har relativt liten tilstedeværelse i Afghanistan.

- Men de som befinner seg mer i ytterkanten av Taliban ideologisk sett, har med IS et mer radikalt alternativ å slutte seg til, noe som truer Talibans enhet. Det er problematisk for Taliban, sier Harpviken.

Samtidig som Taliban kjemper mot IS, har de også trappet opp krigføringen mot regjeringen. - Det er ikke uvanlig at det skjer på denne tiden av året, men omfanget gjør at man kan stille spørsmål ved hvorfor det skjer nå, mener Harpviken.

Mulige forhandlinger

I juli meldte flere medier at den amerikanske toppdiplomaten Alice Wells hadde hatt samtaler med Taliban-utsendinger i Qatar.

Harpviken mener det nå er langt mer reelle utsikter til fredsforhandlinger mellom USA og Taliban enn før.

- Den brutale virkeligheten er at når utsiktene til samtaler blir mer reelle, trapper partene opp krigføringen med mål om sikre seg en sterkere posisjon ved forhandlingsbordet. Dette er nok en vesentlig del av det vi nå ser, sier Harpviken.

Politiske posisjoner?

Forskeren tolker signalene fra USA og den afghanske regjeringen dit hen at de som del av en fredsavtale er villig til å gi Taliban politiske posisjoner, enten regionale eller nasjonale.

- Å gi slike innrømmelser innebærer store politiske kostnader for USA. Washington har siden krigen begynte, argumentert for at Taliban er en del av al-Qaida. Hvordan USA har definert Taliban, gjør de politiske kostnadene ved en fredsavtale høyere, mener Harpviken.

- Likevel tror jeg opplevelsen i Washington nå er at dette er en krig man ikke kan vinne med noen av de instrumentene man så langt har brukt. Man ønsker seg ut, og så får man heller håndtere de nedsidene som man vet kommer, sier forskeren.

Forhandlinger om uttrekning

Han tolker også signalene fra USA dit hen at spørsmålet om langsiktig tilstedeværelse av internasjonale stryker vil ligge på forhandlingsbordet.

- Det er å håpe at framforhandlingen av en fredsavtale og en eventuell uttrekning av internasjonale styrker ikke skjer altfor fort. Hvis det skjer, er det fordi USA vil ut uansett konsekvensene. Da vil kompromissene i en fredsavtale være dårlig gjennomtenkt og dårlig forankret, mener forskeren.

- Utsiktene til varig fred vil være bedre om det skjer over tre til fem år enn over seks måneder, sier Kristian Berg Harpviken.

(©NTB)Bildet viser en afghansk regjeringssoldat i Kabul i juli. Foto: Massoud Hossaini / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...