Forskere i opprop mot Svenska Akademien

Et hundretalls forskere stiller seg bak et opprop der Svenska Akademien anklages for ikke å drive institusjonen på en «verdig og adekvat» måte. 

Oppropet er undertegnet av forskere innen blant annet litteratur, språk og idéhistorie, og det ble mandag publisert i Dagens Nyheter.

Forskerne uttrykker sterk uro over Svenska Akademiens troverdighet og framtid i lys av skandalen rundt den overgrepsanklagede såkalte kulturprofilen.

- Drivende krefter har valgt i over tjue års tid å neglisjere anklager om seksuelle overgrep. Man har uttrykkelig latt være å bry seg om vitnesbyrd fra de kvinnene som har fortalt om hva de er blitt utsatt for, og dyrket fram en taushetskultur som viser alle tegn på nepotisme, inhabilitet og vennskapskorrupsjon, heter det i oppropet.

- Vi er tvunget til å konstatere at Svenska Akademien i dens nåværende form mangler legitimitet, og at de gjenværende medlemmene ikke greier å drive virksomheten på en verdig og adekvat måte, skriver de videre.

Kulturprofilen er ektemannen til poeten Karen Frostenson. Hun trakk seg fredag fra alle sine oppgaver i Svenska Akademien, samtidig som den faste sekretæren Sara Danius gikk av. De to har hatt støtte fra hver sin fløy i Akademien, som har i alt 18 medlemmer, og som blant annet har ansvaret for å dele ut Nobels litteraturpris.

Forskerne krever også at reformarbeidet som ble påbegynt under Danius, blir gjenopptatt.

Lørdag gikk også 200 forfattere sammen i et annet opprop der de gir sin støtte til Sara Danius og kritiserer det de beskriver som sexisme, inhabilitet og maktmisbruk innen Svenska Akademien.

(©NTB)

Sara Danius (i midten) idet hun forlater møtet der hun trakk seg som fast sekretær i Svenska Akademien med umiddelbar virkning sist fredag. Siden har hun fått støtte i to opprop, ett fra rundt 200 forfattere og et annet fra rundt 100 forskere. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...