Forslag om å tillate hvalfangst nedstemt

Japans forslag om å oppheve forbudet mot kommersiell hvalfangst ble fredag nedstemt i Den internasjonale hvalfangstkommisjonen.

41 land stemte mot forslaget, mens 27 land stemte for. To land avsto fra å stemme. Japan hadde trengt tre firedelers flertall for å få forslaget godkjent.

I et intervju med NTB torsdag sa Norges hvalfangstkommissær Ole-David Stenseth at han tvilte på at kommisjonen ville gå med på å tillate kommersiell hvalfangst, men at Norge ville være blant landene som stemte for.

- Vi kommer til å støtte dette forslaget, og ethvert annet forslag som normaliserer organisasjonen. Da den ble opprettet i 1946 var målet å legge til rette for bevaring og bærekraftig hvalfangst, og å oppheve moratoriet vil bidra til dette, sa Stenseth.

Den internasjonale hvalfangstkommisjonen har siden 1986 forbudt kommersiell hvalfangst. Norge og Island de to eneste landene som har reservert seg mot forbudet. De driver årlig kommersiell fangst på hundrevis av hvaler.

Japan har utnyttet et smutthull i regelverket som gjør at de kan drive hvalfangst til forskningsformål. Hval havner likevel på markedet også i Japan.

Japan ønsket å fjerne forbudet fra 2020 på hvalarter som ikke er utrydningstruet.

Etter at forslaget ble nedstemt truet Japans visefiskeriminister Masaaki Taniai med å forlate medlemsorganisasjonen dersom de ikke begynner å finne en vei i retning av at kommersiell hvalfangst kan gjenopptas.

- Hvis vitenskapelige beviser og mangfold ikke respekteres, og dersom kommersiell hvalfangst fortsatt skal være helt forbudt, vil Japan bli nødt til å gjennomføre en grundig revurdering av sin posisjon som medlem av hvalfangstkommisjonen, sa han.

(©NTB)

Et forslag om å gjenoppta kommersiell hvalfangst ble nedstemt under møtet i Den internasjonale hvalfangstkommisjonen fredag. Foto: Maxi Jonas / AP Photo / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...