Full parkering og mange på tur

Parkeringsplassen på Østebø blir flittig brukt i påsken for folk som skal til Brufjell, Oddan eller Sandviga.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 30.03.2018 kl 22:21

– Jeg er veldig glad for at vi fant frem til en løsning slik at turfolk kan benytte parkeringsplassen på Østebø i Åna-Sira, sa rådmann Bernhard Nilsen før påske i fjor. 550.000 kroner løste en langvarig parkeringsfloke

Nå har altså P-plassen vært åpen i ett år og folk strømmer til Brufjell, Oddan og Sandviga.

Flekkefjord og Oplands Turistforening (FOT) lanserte for 10 år siden Brufjellvarden som Flekkefjords svar på Preikestolen, og det ser ut som foreningen er i ferd med å lykkes, selv om det fortsatt er et godt stykke igjen til Preikestolens 280.000 (!) turgåere.

For de som virkelig vil ha en søndagstur med spenning er turen til grottene ved Brufjellet i Åna-Sira en mulighet som antagelig kan markedsføres enda bedre med sin storslåtte utsikt mot Hidra og Lista.

Ut mot havet

For å komme til startpunktet for turen, må man kjøre på fylkesvei 44 til Åna-Sira og videre mot Roligheten til en stor parkering på venstre hånd med skilt som forteller hvor veien til Brufjell starter.
Brufjellet ligger i Åna-Sira. Helt ytterst mot havet. Turen tar bortimot en time og gir en flott utsikt mot Listalandet, Hidrasundet og Jøssingfjord.

Tidligere gikk den merkede stien fra Østebø ved en gammel steinmur og opp i bjørkeskogen langs et bekkefar, men denne veien er ikke lenger rødmerket, selv om noen fortsatt går denne rundløypen.

Fra Roligheten

Skiltingen og merkingen er nå fra Roligheten, slik at man fra parkeringen går langs veien nesten helt til veis ende, før man starter på turen opp i terrenget. Nå ser du innløpet til Åna-Sira, og elva Sira som har sitt utløp. Tvers over elva ligger den gamle bebyggelsen på Sanden. Her var det i eldre tider over 40 fastboende, nå er det bare 4 igjen. Men om sommeren (og påsken) yrer det av feriegjester.

Sandviga

Den merkede stien går via Sandviga (og forbi en avstikker til fyret Oddan som bildeserien i denne saken er fra)) I Sandviga er det en flott rullesteinsstrand innerst i ei vik, med havet rett utenfor.
På fjellet viser rødmalingen veien videre mot toppen av Brufjellet. Etter en god halvtime når du toppen på 196 moh, og du kan skrive navnet ditt i boken som ligger i postkassen.

Mot øst i horisonten ligger Listalandet og det karakteristiske fyret, så følger Hidrasundet og videre mot vest ligger Fokksteinene ved innløpet til Jøssingfjord. På klare dager kan du også se det hvitmalte fjellet «Hådyret» ved Egersund.

Spennende grottetur

Turen til de gedigne jettegrytene som også kalles Brufjellhålene er en forlengelse av den familievennlige turen til Brufjellvarden. Det er en ganske krevende tur ned fra varden til havet 184 meter under toppen og turen krever gode sko og tørt vær.

Krevende

Før var det kjetting på det bratteste i skaret, men FOT har fått klatreinstruktør Børrre Bergshaven til å feste kratretrinn i fjellet. Trinnene er kanskje litt for langt fra hverandre for enkelte og plassert litt mer som klatretrinn enn som «klatrestige». Det å slippe taket og gripe et nytt oppleves for noen som mer skummelt enn den gamle kjettingløsningen, der man hadde kjettingen å holde i på hele det bratteste partiet. Før det eventuelt blir enda mer sikring, trinn, trapp, eller kjetting, er fortsatt denne turen en krevende «klatretur».

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...