Glede over eksportstans av militært materiell til Saudi-Arabia

En rekke organisasjoner gleder seg over at Norge ikke inngår nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia, selv om dagens avtaler opprettholdes.

Redd Barna, Amnesty, Kirkens Nødhjelp og Changemaker er blant dem som uttrykker glede over regjeringens beslutning.

- Det er en svært god nyhet at regjeringen fryser nye lisenser av militært materiell til Saudi-Arabia. Situasjonen i Jemen er desperat, og Saudi-Arabia leder koallisjonen som kriger i landet. De humanitære konsekvensene av krigen i Jemen er enorme og fortsetter å øke i omfang. Det haster å stanse krigen, sier Lisa Sivertsen, konstituert generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Abid Raja fra Venstre håper Norges beslutning også kan påvirke andre europeiske land.

- Jeg er veldig glad for at utenriksministeren gjør dette, og håper flere europeiske land vil følge opp, sier han i en epost til NTB.

- I riktig retning

Redd Barna mener at beslutningen er et steg i riktig retning, men krever at Norge også legger allerede eksisterende eksportavtaler på is.

- Dersom norske myndigheter vurderer at Saudi-Arabia bryter kriteriene for salg av militærutstyr, er det ingen grunn til at Eriksen Søreide skal opprettholde eksisterende avtaler. Det gjelder både for Saudi-Arabia og de andre landene i koalisjonen, sier Gunvor Knag Fylkesnes, leder for seksjon for politikk og samfunn i Redd Barna, med henvisning til den saudiledede koalisjonen som kriger mot Houthi-opprørerene i Jemen.

Sterkt press

Regjeringen har lenge vært under press til å stanse såkalt B-materiell til Saudi-Arabia på grunn av landets krigføring i Jemen. Landet har også iverksatt en blokade som er blant årsakene til at millioner av mennesker risikerer å sulte i hjel hvis de ikke får hjelp innen kort tid.

Presset har økt etter drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi for en drøy måned siden. Drapet førte blant annet til at Tyskland stanset eksport av våpen til Saudi-Arabia.

Fredag kom meldingen om at Norge ikke vil inngå nye avtaler med Saudi-Arabia om eksport av såkalt B-materiell. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) viser til en helhetsvurdering av utviklingen i Saudi-Arabia og regionen forøvrig.

- Vi har besluttet at det i den nåværende situasjonen heller ikke skal gis nye lisenser for eksport av andre typer forsvarsmateriell eller flerbruksvarer til militær bruk til Saudi-Arabia, skriver utenriksministeren i en epost til NTB etter at hun tidligere fredag kom med samme budskap på et seminar på Litteraturhuset i Oslo.

Økt eksport

Det siste året har det blitt solgt B-materiell for mer enn 41 millioner kroner til Saudi-Arabia. Det er en stor økning fra 23.000 kroner i 2016. Norske eksportregler har imidlertid aldri åpnet opp for eksport av norske våpen og ammunisjon til det oljerike kongedømmet.

Eriksen Søreide framholder at norske myndigheter ikke er kjent med at norsk forsvarsmateriell er brukt i krigen i Jemen, der kampene denne uken har ført til at hundretusener av sivile befinner seg i livsfare i havnebyen Hodeida.

Så sent som onsdag denne uken krevde SV-leder Audun Lysbakken en ny kurs overfor Saudi-Arabia.

Drapet på journalisten Jamal Khashoggi inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul er en medvirkende årsak til at norske myndigheter ikke lenger vil gi lisenser for eksport av forsvarsrelatert utstyr til landet. Foto: AP / NTB scanpix

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...