Grande: - Vi er inne i en gullalder for norsk litteratur

Flere norske bøker inn i bokhandlere verden rundt er målet når Norge fra søndag overtar rollen som gjesteland under den tradisjonsrike bokmessen i Frankfurt.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) deltok selv da Norge presenterte seg som gjesteland foran det hun beskriver som et rekordoppmøte av journalister som ville vite om planene for det kommende året.

Selv om norsk litteratur allerede blir oversatt til andre språk i stor skala, og norske forfattere ligger på bestselgerlistene i Tyskland og flere andre land, er målet for den største norske kultursatsingen i utlandet noensinne klar: Et mangfold av norsk litteratur skal finne veien til hyllene i ikke minst tyske bokhandler de neste årene.

Gullalder

- Vi ser at det virkelig er en gullalder for norsk litteratur. Vi ser så mange bøker som nå oversettes til andre språk og selges i veldig mange andre land, og at norsk litteratur og norske forfattere ligger på bestselgerlistene i for eksempel Tyskland. Her har Maja Lunde ligget øverst i nesten et år. Det er enorme markeder som åpnes opp for norske forfattere og det er en stor mulighet for å få norsk kunst og kultur i bredde ut i Europa, sier Grande til NRK.

Totalt skal det brukes 52 millioner kroner på det kulturelle erobringstoktet. 30 millioner kroner kommer fra Kulturdepartementet og staten og resten fra bransjeorganisasjoner og sponsorer.

Rollen som gjesteland innebærer at norsk kultur og litteratur kan regne med økt synlighet og stor oppmerksomhet fra utenlandske medier når vi fra søndag overtar stafettpinnen fra Georgia. Året avsluttes på neste års bokmesse i Frankfurt med en gedigen norsk paviljong.

Fasit om tre-fire år

Ifølge NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes vil man først etter tre-fire år kunne fastslå om satsingen har vært vellykket, og at det ikke bare har vært en stor og kostbar fest utelukkende for bokbransjen og forfatterne.

- Dersom kunnskapen om norsk litteratur og norske forfattere er tydelig, så har satsingen vært vellykket. Hvis ikke kunne pengene like gjerne vært brukt som stipender til forfatterne, sier Moxnes.

Nesten 600 norske titler ble oversatt til ulike språk i fjor, og i løpet av bokåret 2019 er det allerede planlagt at 200 bøker skal ut på det tyske markedet.

(©NTB)

Kulturminister Trine Skei Grande sier vi er inne i en gullalder for norsk litteratur. Bildet er tatt etter en partilederdebatt i Arendal i august. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...