Hastemøte i FN om Israels maktbruk mot sivile i Gaza

FNs hovedforsamling møtes onsdag til hastemøte for å ta stilling til et resolusjonsutkast som fordømmer Israels drap på ubevæpnede palestinere på Gazastripen.

Siden slutten av mars er 128 palestinere drept, de aller fleste ubevæpnede demonstranter som er skutt av israelske skarpskyttere på den andre siden av det tungt bevoktede grensegjerdet mellom Gazastripen og Israel.

13.000 ubevæpnede demonstranter er såret, 3.600 av dem etter å ha blitt skutt.

USA la 1. juni ned veto i FNs sikkerhetsråd mot en resolusjon som fordømmer Israels overdrevne maktbruk, men fikk ingen støtte til sitt eget resolusjonsutkast som ga Hamas skylden for voldsbruken.

Kuwaitisk utkast

FNs hovedforsamling skal onsdag stemme over et kuwaitisk resolusjonsutkast, som langt på vei er identisk med utkastet USA la ned veto mot i Sikkerhetsrådet.

Resolusjonsutkastet krever at Israel stanser bruken av «enhver overdreven, uforholdsmessig og vilkårlig bruk av makt».

Utkastet krever også at det «straks tas steg i retning av å oppheve stengingen og restriksjonene Israel har innført» på Gazastripen, men «beklager også at det avfyres raketter fra Gazastripen mot sivile områder i Israel».

Sterk USA-motstand

Resolusjonsutkastet møter sterk motstand fra USA, som kaller det «fundamentalt ubalansert».

- Det ignorerer grunnleggende sannheter om situasjonen i Gaza, skriver USAs FN-ambassadør Nikki Haley, som fastholder at Hamas bærer ansvaret for tap av menneskeliv når israelske soldater skyter mot demonstranter.

USA krever at resolusjonen også fordømmer Hamas for å skyte raketter mot Israel og for å oppfordre til voldshandlinger langs grensegjerdet, «og dermed sette sivile i fare».

FNs hovedforsamling vil stemme over det amerikanske forslaget, før det stemmes over resolusjonsutkastet fra Kuwait.

(©NTB)Palestinere kastet stein og brente bildekk på Gazastripen forrige uke. Minst 128 palestinere er skutt og drept av israelske soldater siden slutten av mars, de aller fleste ubevæpnede demonstranter. Foto: Adel Hana / AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...