IMF: Trumps skattekutt vil gi kortvarig positiv effekt

USAs økonomi får solid vekst i år og neste år, i stor grad som følge av president Donald Trumps skattekutt. Men deretter vil veksten falle, ifølge IMF-rapport.

Det internasjonale pengefondets (IMF) årlige vurdering av USAs økonomi legger til grunn at landet vil nå en økonomisk vekst på 2,9 prosent i år. Neste år blir veksten på 2,7 prosent.

Veksten er i begge tilfeller betydelig større enn i fjor da økonomien vokste med 2,3 prosent.

Men effekten av Trumps skattekuttpakke på 1.500 milliarder dollar svinner ut. IMFs prognose lyder på en mer saktegående vekst i årene etter neste år, og i 2023 vil veksten falle til 1,4 prosent.

Det er en prognose som ligger langt unna Trump-administrasjonens egen prognose. Der heter det at effekten av skattekuttet og den økonomiske politikken vil bidra til en vekst på 3 prosent eller enda mer i hvert av årene som kommer.

IMF advarer om at USAs økonomiske vekst finner sted samtidig som Trump har igangsatt en mer aggressiv handelspolitikk, noe som kan føre til risiko for at både USAs innenlandske økonomi og verdensøkonomien blir påført skade.

IMF viser til tollsatsene som USA innfører på stål og aluminium og sier de kan skade verdensøkonomiens evne til å komme tilbake på rett spor. Tiltaket «igangsetter en sirkel av tiltak med gjengjeldelser» fra andre land, noe som påvirker globalt, påpeker IMF.

- USA og dets handelspartnere bør arbeide konstruktivt sammen for å redusere handelsbarrierer og løse uenigheter om handel og investeringer uten å måtte ty til toll og andre hindringer, oppfordrer IMF.

(©NTB)Hektisk konteinertrafikk over havna i Savannah i delstaten Georgia. USAs økonomi går bedre og vil fortsatt gå bra, men på sikt vil veksten avta, mener IMF. Foto: AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...