Is på fartsmålere kan ha forårsaket flyulykke i Russland

Levninger etter de 71 døde og hundrevis av flydeler er funnet der et russisk fly styrtet nær Moskva i helgen. Nedisede fartsmålere kan ha bidratt til ulykken.

- Fram til tirsdag morgen var det funnet over 1.400 fragmenter av levninger fra de omkomne og rundt 500 fragmenter fra flyet, heter det i en uttalelse fra det russiske departementet for krisehåndtering.

Vrakdeler fra flyet ble spredt ut over et 300.000 kvadratmeter stort område da flyet styrtet i bakken søndag. Siden har etterforskere og letemannskaper arbeidet på stedet.

- Rundt 1.000 personer deltar i arbeidet, som pågår døgnkontinuerlig, fordelt over tre skift, heter det i uttalelsen.

Videre opplyser departementet at de etterlatte vil få utbetalt rundt 400.000 kroner hver i erstatning. Pengene skal komme fra flyselskapets forsikring og fra myndighetene i Moskva.

Etterforskere har slått fast at flyet eksploderte da det traff bakken, bare minutter etter avgang fra Domodedovo-flyplassen i Moskva.

Tirsdag opplyste granskerne som undersøker ulykken, at is på flyets fartsmålere kan ha bidratt til styrten.

Is dannet seg på de såkalte pitotrørene siden pilotene ikke hadde skrudd på et system for å holde dem varme. Flygerne slo av autopiloten og overtok styringen selv da de så motstridende fartsmålinger.

Flyet, som var åtte år gammelt og av typen An-148, tilhørte flyselskapet Saratov Airlines. Det var på vei fra Moskva til Orsk nær grensen til Kasakhstan. Ukrainske og russiske produsenter som har utviklet flyet, deltar i granskingen.

(©NTB)

Bildet viser letemannskap på ulykkesstedet tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix

Mye snø har gjort letearbeidet vanskelig for mannskapene. Foto: AP / NTB scanpix

Rundt 1.000 mennesker deltar i arbeidet med å finne levninger og flydeler. Foto: AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...