Israels ambassade klager inn Dagbladet til PFU

Dagbladets karikaturtegning av Israels statsminister Benjamin Netanyahu har fått den israelske ambassaden til å reagere. Nå klager de avisen inn for PFU.

Tidligere denne uken publiserte Dagbladet en karikaturtegning av den israelske regjeringssjefen, tegnet av Finn Graff, avisens faste karikaturtegner gjennom 30 år. Tegningen viser Netanyahu med en kroppsfasong formet som et hakekors. I tillegg retter han en knyttneve mot en druser, som er en minoritet i Israel.

Det mosaiske trossamfunnet har reagert kraftig på tegningen og mener den er krenkende. Nå klager den israelske ambassaden Dagbladet inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) skriver Dagen.

- Vi har allerede sendt en klage til Dagbladet med kopi til Pressens Faglige Utvalg, men vi skriver nå en ny klage til PFU, sier førstesekretær Dan Poraz ved Israels ambassade.

Ny omstridt lov

Bakgrunnen for publiseringen av tegningen er en omstridt lov som Israel nylig har vedtatt. Mange mener den nye loven gjør ikke-jøder til annenrangs borgere. Flere minoriteter i Israel frykter at loven legaliserer diskriminering av blant annet druserne.

Dagbladet sier de har forståelse for reaksjonene, men sier at satiren skal ha en høyere takhøyde.

- Vi har forståelse for at det reageres på tegningen og at den kan oppleves som ubehagelig. Samtidig er det viktig å understreke at dette er satire, og at den må leses som en politisk kommentar med kraftig brodd i en karikert form. Satire er per definisjon en bevisst overdrivelse, sier politisk redaktør Geir Ramnefjell i Dagbladet.

Ikke første gang

Det er ikke første gang den israelske ambassaden klager inn en Finn Graff-tegning til PFU. Det samme skjedde i juli 2006, etter at Graff tegnet daværende regjeringssjef i Israel Ehud Olmert med gevær og en død palestiner.

Også denne tegningen skapte kraftige reaksjoner hos den israelske ambassaden, og daværende ambassadør Miryam Shomrat mente tegningen var en fornærmelse mot det jødiske folk.

PFU frikjente Dagbladet den gangen og konkluderte med at avisen ikke brøt god presseskikk.

- Pressens Faglige Utvalg slår fast at det må være spesiell stor takhøyde i norsk presse for karikaturtegninger. Satiren må derfor både kunne såre og krenke, het det i uttalelsen fra PFU.

(©NTB)Den israelske ambassaden klager Dagbladet inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter Finn Graffs karikaturtegning publisert i Dagbladet torsdag 7. august. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...