Italia truer med å avlyse Contes møte med Macron

Italia truer med å avlyse statsminister Giuseppe Contes møte med Emmanuel Macron, om ikke den franske presidenten beklager kritikken har kommet med.

Macron langet tirsdag ut mot Italias høyrepopulistiske regjering, som nektet redningsfartøyet Aquarius å legge til kai med 629 flyktningene og migrantene om bord.

En talsmann for Macrons parti Republikken på vei var enda mer nådeløs i sin kritikk.

- Den italienske regjeringens holdning er motbydelig. Det er uakseptabelt å leke politikk med menneskeliv på denne måten, sa Gabriel Attal.

Onsdag ble Frankrikes ambassadør i Italia, Christian Masset, kalt inn på teppet i italiensk UD, der han mottok en formell protest fra utenriksminister Enzo Moavero Milanesi.

Truer med å avlyse

Innenriksminister Matteo Salvini, som leder det innvandringskritiske partiet Ligaen, fulgte opp kritikken.

- Vår historie med solidaritet, sjenerøsitet og frivillighet, fortjener ikke utskjelling fra medlemmer av den franske regjeringen. Jeg håper og tror at den franske regjeringen så snart som mulig vil komme med en offisiell beklagelse, sa Salvini i det italienske senatet onsdag.

Han truet også med å avlyse det planlagte møtet fredag mellom Italias statsminister Giuseppe Conte og Macron.

- Uten en offisiell beklagelse, er det like greit at Conte avlyser reisen til Paris, sier Salvini.

Avlyste møte

Italias finansminister Giovanni Tria kunngjorde samtidig at han hadde avlyst onsdagens planlagte møte med Frankrikes finansminister Bruno Le Maire av samme grunn.

- Italienerne avlyste turen, og det beklager vi, sier Le Maire, som tilføyer at de to hadde mange viktige saker å diskutere før EU-toppmøtet i slutten av juni.

- Bryter EU-avtale

Salvini anklager Frankrike for ikke å ha holdt sin del av avtalen med EU om å ta imot 9.000 asylsøkere som har ankommet Italia.

- Macron må gå fra ord til handling, sa han.

Frankrike forsøkte onsdag å dempe ordkrigen og inviterte nabolandet til «samarbeid og dialog».

- Vi er fullstendig klar over hvilket migrant-press Italia opplever og hvordan landet forsøker å takle dette. Ikke noe av det Frankrike har sagt, stiller spørsmål ved dette, ei heller ved behovet for tettere europeisk koordinering, sier en talsmann for fransk UD.

På vei til Spania

Spanias statsminister Pedro Sanchez sa tirsdag ja til å ta imot de 629 flyktningene og migrantene om bord i Aquarius, som ventes å ankomme Valencia i løpet av helgen.

Redningsfartøyet driftes av den fransk-tysk-italienske hjelpeorganisasjonen SOS Méditerranée og Leger Uten Grenser.

En talsmann for SOS Méditerranée, Alessandro Porro, sier til italienske RAI at organisasjonen er takknemlige for tilbudet fra Sanchez, men han understreker samtidig at Spania ikke kan erstatte Italia som mottak for flyktninger og migranter som plukkes opp i Middelhavet, på grunn av den lange avstanden dit.

(©NTB)Italias innenriksminister Matteo Salvini krever en beklagelse fra Frankrike, etter at president Emmanuel Macron tirsdag betegnet Italias avvisning av et migrantskip som kynisk og uansvarlig. Foto: AP / NTB scanpixItalias beslutning om å nekte redningsfartøyet Aquarius å sette i land 629 flyktninger og migranter, har utløst en hissig ordkrig med nabolandet Frankrike. Foto: AP / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...