Kjøpte seg ut for 440.000 kroner

EKSTRA BETALING: For å kjøpe seg ut av ulovlig bruk av rettighetsbeskyttet materiale har Flekkefjord kommune betalt over 440.000 kroner. Det er også inngått en fratredelsesavtale for en ansatt til en ukjent kostnad i kjølvannet av denne saken. Foto: Svein LøvlandKJØP BILDE

Det kostet Flekkefjord kommune 440.000 kroner for ulovlig bruk av rettighetsbeskyttet materiale.

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 24.10.2018 kl 21:20

Summen som dette har kostet kommunen kom frem i et møte i kontrollutvalget i Flekkefjord kommune tidligere denne uken. I april 2018 kom det frem at Flekkefjord kommune hadde mottatt en henvendelse fra private firmaer angående et mulig kritikkverdig forhold. Dette gjaldt påstander om at kommunen ved utarbeidelse av egne anbudsdokumenter hadde kopiert rettighetsbeskyttet materiale fra andre firmaer.

Kommunen igangsatte umiddelbart undersøkelser av saken, og det ble fastslått at kommunen hadde benyttet rettighetsbeskyttet materiale i forbindelse med utarbeidelse av anbudsdokumenter uten at det forelå nødvendige avtaler.

Kompensasjon

- Det ble fremmet krav om økonomisk kompensasjon fra de aktuelle firmaene. Etter forhandlinger ble det inngått en avtale om kompensasjon og utbetalt 210.000 kroner til Løyning AS og 231.383 kroner til Imotec AS for urettmessig bruk av rettighetsbeskyttet materiale, fortalte rådmann Bernhard Nilsen i Flekkefjord kommune til formannskapet denne uken og fortsatte:
- Som ved forrige forlik i en lignende sak i 2013 gir betalingen ingen rett til å benytte materialet til fremtidige oppdrag.

- Hvilket budsjett ble kompensasjonen tatt fra? spurte leder Torbjørn Klungland (Frp) i kontrollutvalget.

- Det er tatt som en tilleggskostnad på de aktuelle prosjektene, svarte rådmannen.

Sluttet i jobben

Kommunen presiserte da saken ble kjent at dette er organisasjonens ansvar, men at den involverte ansatte valgte å fratre sin stilling «etter en helhetsvurdering». Kommunen og den tidligere ansatte kom gjennom en egen avtale til enighet om fratredelsen.

- Hva inneholder denne fratredelsesavtalen? spurte Klungland.

- Det er en avtale som er unntatt offentlighet, svarte rådmannen.

- Jeg ønsker at kontrollutvalget skal få vite mer om denne, så da tar vi det i et lukket møte etter at det som kan sies i åpent møte er ferdig, sa Klungland.

Forsikring?

- Kommunen mottok en tilsvarende henvendelse i 2013. Det ble da inngått forlik med en vesentlig mindre sum enn denne gang. Presiseringene og avklaringene som lå i dette forliket, har dessverre ikke vært tilstrekkelig til å unngå gjentakelse. Det er beklagelig, både for kommunen som organisasjon og av hensyn til rettighetshaverne, kommenterte rådmann Nilsen.- Kommunen tar denne saken alvorlig. Sammen med tillitsvalgte og ansatte vil det også bli sett på andre nødvendige tiltak for å kvalitetssikre utarbeidelsen av anbudsdokumenter.

- Hva med forsikring som kan dekke feil begått av ansatte, spurte Sigmund Kroslid (KrF).

- Personalsjef Kirsten Mauland holder på å sjekke dette om det kan være aktuelt med forsikring, svarte Nilsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...