Kom i mål på verdens lengste skirenn

220 KILOMETER: Magnus Løvland (24) deltar i dag i verdens lengste skirenn. Sesilåmi, som han nylig deltok i er på 53 km, Nordenskioldsloppet er på 220 kilometer.

Lørdag gikk verdens lengste skirenn i Sverige. Det 220 km lange Nordenskiöldsloppet. Der var det også en flekkefjæring med. Han klarte målet om å komme i mål på under 20 timer...

Avisen Agder - lokalavis for Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lund og Sokndal
Avisen Agder A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 25.03.2018 kl 01:57

Nordenskiöldsloppet er et svensk langrennsløp som første gang ble etablert i 1884, og som ble reetablert i 2016 som et årlig skiløp. Løpet er verdens lengste, og er 220 km langt.

Løpet ble første gang arrangert i 1884, på initiativ av vitenskapsmannen og polarfareren Adolf Erik Nordenskiöld. Han gjennomføre en ekspedisjon til Grønland i 1883, og under en rekognoseringstur gikk to samer 460 km på 57 timer, og kom utmattet tilbake. Da de kom tilbake fra ekspedisjonen var det få som trodde på denne historien, og Nordenskiöld bestemte seg derfor for å arrangere et langrennsløp tur/retur Jokkmokk – Kvikkjokk for å vise at dette var mulig. Løpet gikk fra 3. til 4. april 1884.

Nordenskioldsloppet går i de dype svenske skoger ved Jokkmokk Foto: Nordenskioldsloppet

I 2014 oppstod ideen om å reetablere skirennet, hos Wolfgang Mehl, som var miljøstrateg i Jokkmokk kommune. Det ble planlagt å starte i 2017, men på grunn av stor interesse lot det seg gjøre å arrangere et løp allerede i 2016. 335 skiløpere fra 16 land deltok i det første Nordenskiöldsloppet i moderne tid, og løpet ble avgjort med en spurtduell mellom John Kristian Dahl, Anders Aukland og Øyvind Moen Fjeld, som Dahl vant. Vinnertiden ble 8.35.16. Beste svenske ble Jörgen Brink, som kom på fjerdeplass. Siste løper i mål brukte nøyaktig 23 timer; Mats Morell fra Finland.
I fjor var det Anders Nygaard fra Team Santander som vant på 11.48.07 i spurtduell med lagkamerat Øyvind Moen Fjeld.

Her er hele årets startliste

Målet er å komme i mål

I årets løp var det 394 deltagere. En av disse var Magnus Løvland (24) fra Flekkefjord. Han er andreårs politistudent, og har skitrening som en hobby. Denne hobbyen har han i år kunnet bruke mye tid på med praksissted i Valdres. Han gikk nylig Sesilåmi, og kom inn som nummer 6 i sin klasse på 3.16.40 bak blant andre Erik Vik fra Sirdal Skilag og Sindre Skåland fra Tonstad IL.
– Målet for meg i Nordenskiöldsloppet er å delta på verdens lengste langrennsløp. Det er vanskelig å si hva tiden kan bli. Jeg er godt fornøyd om jeg klarer å komme i mål på under 20 timer, sa Magnus før løpet som startet klokken seks lørdag morgen.

Det betyr at det ble søndag før alle de 220 kilometerne var tilbakelagt. Underveis var det mange matstasjoner, og varmetelt der man kunne få bytte klær. På matstasjonene var det alt fra tradisjonell blåbærsuppe og energidrikk, til varmretter med pasta og lignende.

Etter litt over fire timer (4.12) var 61 kilometer tilbakelagt. Løvland lå da 27 minutter bak de beste. Han hadde da en foreløpig 65. plass av de 394 deltagerne.

Etter 6.30 passerte Magnus Løvland 87 km. Han lå da litt over en time bak de beste og den foreløpige plasseringen var 76.plass. Gjennomsnittsfarten har frem til 87 km-merket vært på 13,4 km/t

Klarte målet

Magnus Løvland kom i mål etter 19 timer 42 minutter og 33 sekunder. Det gav en plass blant de 100 beste (91 totalt og 84.plass i herreklassen) Han kom i mål 6 timer og 17 minutter bak de raskeste.

Trackingen viste resultatet for Magnus Løvland etter 19 timer 42 minutter og 33 sekunder.

Resultatlisten med de aller beste Foto: RedBull Nordenskioldsloppet

Arrangørene har en egen side for resultat fra løpet

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...