Komitéleder: Færre frykter 17. mai-terror

Over hele landet er beredskapen forhøyet i forkant av 17. mai, men i år opplever lederen for 17. mai-komiteen i hovedstaden at færre frykter terror enn i fjor. 

I fjor lot flere barn og voksne være å delta i feiringen for å unngå folkemengdene.

- Alle politidistrikt har forhøyet beredskap på 17. mai. Det er politimesterne i det aktuelle politidistriktet som er ansvarlig for å vurdere lokal beredskap og eventuell iverksetting av tiltak, sier seksjonssjef Jørn Schjelderup i Politidirektoratet til NTB.

- Mindre frykt

I fjor la terrorfrykt en demper på feiringen av nasjonaldagen i Oslo. Men i år sier leder for 17. mai-komiteen i hovedstaden, Eirik Lunde, til P4 at han ikke har fått rapporter fra skoler som er bekymret for terror.

- Jeg tror at det er en kombinasjon av at nyhetsbildet er litt annerledes i år, og at folk opplevde at sikkerheten var godt ivaretatt i fjor, sier Lunde.

25.000 barn fra 119 skoler skal gå i årets tog i Oslo sentrum, og Lunde oppfordrer alle til å delta.

- Det kommer til å bli en folkefest slik som vi er vant til, og jeg er helt trygg på at politiet og beredskapsetaten gjør det de kan for å gjøre det tryggest og triveligst mulig for alle, sier han.

Ingen trusler

I forkant av årets store festdag har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyst om at det ikke foreligger noen konkrete trusler.

- Per nå er ikke PST kjent med noen konkrete trusler mot verken 17. mai eller andre merkedager. Samtidig har Norge aldri hatt bedre beredskap, sa seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, til Nettavisen tidligere i uken.

Til tross for at PST vurderer at trusselrisikoen er lavere enn i fjor, setter politiet i Oslo og andre steder også i år inn ekstra sikkerhetstiltak.

- Vi går aldri i detalj om sikkerhetstiltak - og tiltakene som eventuelt blir iverksatt vil variere fra distrikt til distrikt. Men, vi kan opplyse om at det vil bli iverksatt både synlige og usynlige tiltak 17. mai. Bevæpning kan være et eksempel på et synlig tiltak som politimesterne velger å implementere, sier Jørn Schjelderup i Politidirektoratet til NTB.

(©NTB)

17. mai-feiring i Oslo sentrum. Fra Karl Johan opp mot Slottet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...